Trappers vs Flyers 291213

29 december 201322:39

Door Joep Meijsen

Zeges voor Hijs, Eaters en Flyers

De 40-jarige Manitas Demelinne scoorde zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds het seizoen 2001-02 in de 2-3 overwinning van Den Haag op Eindhoven. Geleen gaf de eigen moraal een oppepper door in eigen huis met 7-6 te winnen van Herentals. Flyers won de topper in Tilburg.

Eindhoven Kemphanen – Hijs den Haag 2-3

Den Haag miste vanwege een combinatie van blessures en schorsingen in Eindhoven onder meer Raphael Joly, Alex Henry, Olivier Leenders en Stace van Bentem. Dat is een behoorlijke aanslag op de selectie van coach Dave Hyrsky. Versterking uit het team van Den Haag in de eerste divisie bracht verlichting.

De inmiddels 40-jarige Manitas Demelinne, de oudere broer van international Tony Demelinne van Heerenveen, vormde onderdeel van de hulptroepen. De voormalige speler van onder meer Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Amsterdam speelde de afgelopen jaren een aantal zeer productieve seizoenen in de Eerste Divisie, maar zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau dateert alweer van het seizoen 2002-03, zijn laatste doelpunt nog van een jaar eerder.

In het met iets minder dan vierhonderd toeschouwers gevulde stadion van Kemphanen had Demelinne maar iets meer dan een kwartier nodig om voor het eerst in meer dan tien jaar tot scoren te komen in de Eredivisie. De assist was van Ronald Wurm. Nadat Don Geerts voor de gelijkmaker had gezorgd, was het diezelfde Wurm die in de tweede periode Den Haag opnieuw op voorsprong bracht.

Deze keer was het Berry Donders die namens Eindhoven voor de gelijkmaker zorgde. In de slotperiode was het echter Alan van Bentem, op zaterdagavond nog met succes actief als bokser in de wedstrijd tegen Tilburg, die liet zien ook anderszins van belang te zijn voor zijn team. Met nog twaalf minuten te spelen in de wedstrijd passeerde hij Michael Sterkens voor het winnende doelpunt.

Geleen Eaters – Herentals 7-6

Het is geen makkelijk seizoen voor Geleen Eaters na de doorstart. Van de problemen met het ijs in Glanerbrook tot het afhaken van een aantal belangrijke spelers in de zomer, dikke nederlagen in de competitie, spelers die niet komen opdagen bij een training en de gestaakte wedstrijd van zaterdagavond tegen Dordrecht, waarover de NIJB zich nog moet uitspreken.

Wedstrijden tegen Herentals vormen echter tot nu toe dit seizoen een soort elixer voor Eaters. Van de drie overwinningen van Eaters werden er twee tegen Herentals geboekt. Bovendien werd er ook nog een keer overtime gehaald tegen de Belgische ploeg.

Opmerkelijk genoeg was een Belg die niet bij Herentals speelt de grote man in de wedstrijd. Bryan Kolodziejczyk scoorde liefst drie keer namens Eaters. Herentals leek op dat moment controle over de wedstrijd te hebben. Het team van Paul Vincent stond na twintig minuten met 1-3 voor en na 35 minuten nog met 3-5. Drie treffers van Eaters in de slotfase van de tweede periode deden het tij echter keren in het voordeel van Geleen.

Andere doelpuntenmakers in de wedstrijd namens Eaters waren Kay Gielen, Akim Ramoul, Erik Tummers en Mikko Palotie. De tegengoals kwamen van de sticks van Mitch Morgan (2), Timo Dewin (2), Yente Franssen en Andy Bathgate. Door de overwinning staat Eaters nu weer zesde op de ranglijst. Eindhoven heeft echter wel enkele wedstrijden in de hand.

Tilburg Trappers – Heerenveen Flyers 1-3

De tweede topper in twee dagen voor Trappers, dat vanwege het geweld van zaterdagavond enkele spelers miste. Het Tilburgse publiek was massaal uitgelopen voor de wedstrijd, wat de vraag doet opkomen waarom ijshockey altijd in de avonduren wordt gespeeld.

Na een doelpuntloze eerste periode opende Joey Oosterveld halverwege de wedstrijd de score namens Flyers. In dezelfde periode werd de voorsprong nog verdubbeld door Brock Matheson. Tilburg kwam via Aaron Lee een kwartier voor tijd terug in de wedstrijd en de Brabantse formatie kreeg in de slotfase een gouden kans op de gelijkmaker.

Door straffen tegen Oosterveld en Brent Janssen stond Tilburg al met twee man meer op het ijs. Door ook nog Ian Meierdres naar de kant te halen werd het zelfs zes tegen drie in het aanvalsvak. Het was echter Flyers dat tot scoren kwam. Shawn Collymore deponeerde de puck in het lege net.