Schermafbeelding 2021 11 03 om 14 43 52

30 november 202108:00

Door Tim van der Meulen

Zet jij sport op de lokale politieke agenda

Op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid: van de ruim 2 miljard die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten.

Zorg samen met jullie achterban dat de lokale politiek ons hoort tijdens de Sportcampagne. De Sportcampagne wordt georganiseerd door het Sportcampagneteam NL, een samenwerking van sportbonden, NOC*NSF, Sportkracht12, Platform Ondernemende Sportaanbieders, Vereniging Sport en Gemeenten en met medewerking van Kenniscentrum Sport en Bewegen en het Mulier Instituut.

Als sport- en beweegsector zetten we in op een prominente plek op de politieke agenda in alle gemeenten en pleiten we voor extra investeringen in onze sector. Sport en bewegen is geen kostenpost, maar een investering in een sterke maatschappij!

Zet (de wensen van) jouw club op de politieke agenda

Maak gebruik van de kant en klare toolkit met materialen die bijdragen aan het op de lokale agenda zetten van sport.

Activeer vrijwilligers en medewerkers om lokaal actief te worden.

Het lokale Sportcampagneteam voert de Sportcampagne in de gemeente uit. Deze Sportcampagneteams bestaan uit vrijwilligers, bestuurders en ondernemers van sportclubs en zijn bij uitstek de plek om actief deel te nemen en de kracht en waarde van sport continu op de lokale politieke agenda te zetten. Het lokale Sportcampagneteam levert input voor de verkiezingsprogramma’s en organiseert in aanloop naar de verkiezingen bijvoorbeeld een werkbezoek of sportdebat.

Aanmelden voor een lokaal Sportcampagneteam kan op de website van de Sportcampagne.

Bezoek een regionale bijeenkomst over de Sportcampagne
Van 15 november tot 10 december organiseert het Sportcampagneteam verschillende (digitale) bijeenkomsten over de Sportcampagne. Deze bijeenkomsten zijn interessant voor vrijwilligers, medewerkers en bestuurders van sportbonden en sportclubs. We lichten de Sportcampagne toe en gaan in op wat je kunt doen om sport en bewegen op de politieke agenda in jouw gemeente te zetten.

Meld je aan voor een van de digitale bijeenkomsten tussen 15 november – 10 december op de website van de Sportcampagne en enthousiasmeer jouw medewerkers om lokaal actief te worden in het Sportcampagneteam in hun gemeente.

Vergroot zichtbaarheid van de waarde van sport in jouw gemeente

In het eerste kwartaal van 2022 vragen we zoveel mogelijk aandacht voor sport en bewegen. Op deze manier hopen we de schrijvers van de collegeakkoorden (en hun adviseurs) te bereiken.

Deze zichtbaarheid verkrijgen we bijvoorbeeld in landelijke of regionale media of via eigen publicaties of social media. De onderwerpen waarop we zichtbaar willen zijn, zijn de onderwerpen waar op lokaal niveau de waarde van sport in doorklinkt. Voorbeelden daarvan zijn het ruimtelijk, economisch en sociaal domein. Denk alvast na over de onderwerpen die voor jouw sport en achterban relevant zijn en hoe we zorgen dat de politiek hier niet omheen kan.

Laat de kracht van sport en bewegen en de waarde zien aan de lokale politiek. Zo zorgen we met elkaar voor een energieke en gezonde gemeente waarin we veel winnen met sport!