Tampa Bay is de winnaar van de Stanley Cup in 2020
Tampa Bay is de winnaar van de Stanley Cup in 2020 — © Instagram/NHL

20 december 202010:38

Door Joep Meijsen

Zo ziet de herstart van de NHL eruit

De NHL en spelersvakbond NHLPA hebben in principe overeenstemming bereikt over een herstart van de NHL. Dit zijn de details zoals ze tot nu toe bekend zijn.

Minder wedstrijden

Een normaal seizoen in de NHL heeft 82 wedstrijden per ploeg. Dat aantal is door de vertraagde start van het seizoen niet mogelijk. De overeenkomst houdt in dat ploegen nu 56 wedstrijden spelen, waarbij de vier hoogstgeplaatste teams per divisie zich plaatsen voor de play-offs. Vanuit iedere divisie komt 1 halve finalist voort. Wedstrijden worden vermoedelijk alleen binnen de eigen divisie gespeeld.

Andere divisies

Ten bate van de herstart heeft de NHL gekozen voor een andere indeling van de teams. De vooralsnog grotendeels gesloten grens tussen Canada en de Verenigde Staten is hier een belangrijke oorzaak van. Daarom komt er een divisie van zeven teams met alleen Canadese ploegen. Dit is de nieuwe indeling:

Boston-Buffalo-New Jersey-NY Islanders-NY Rangers-Philadelphia-Pittsburgh-Washington

Carolina-Chicago-Columbus-Detroit-Florida-Dallas-Nashville-Tampa Bay

Anaheim-Arizona-Colorado-Minnesota-Los Angeles-Las Vegas-San Jose-St. Louis

Ottawa-Montreal-Toronto-Winnipeg-Edmonton-Calgary-Vancouver

Start op 13 januari

De datum van 13 januari wordt genoemd als de dag waarop het seizoen officieel moet beginnen, maar die dag is nog niet helemaal definitief. Wel is duidelijk dat het doel is om halverwege januari te beginnen. Teams die afgelopen voorjaar en zomer niet betrokken waren bij de ontknoping van het afgebroken seizoen beginnen hun voorbereiding op 31 december, de overige ploegen beginnen op 3 januari hun trainingskamp. Er worden waarschijnlijk geen oefenwedstrijden gespeeld.

Meer spelers

Teams krijgen een selectie van 23 spelers. Omdat de American Hockey League nog niet herstart en het bovendien om covid-redenen lastig is om steeds nieuwe spelers bij de selectie te krijgen komt er een zogenoemde taxi-squad van vier tot zes spelers die geen onderdeel zijn van de officiële selectie, maar wel direct oproepbaar zijn en mogen meetrainen en -reizen met de ploegen. Er komen strikte gezondheidsprotocollen met veel tests voor spelers en de opdracht contacten met derden zo veel mogelijk te vermijden.

Onzekerheden

De teameigenaren en de spelers moeten nog stemmen over de bereikte overeenkomst. Daarnaast is het nog niet duidelijk of de gezondheidsautoriteiten in alle Canadese provincies daadwerkelijk toestemming geven voor het spelen van wedstrijden. Vooral British Columbia is daarbij een vraagteken. De wedstrijden moeten vooralsnog zonder publiek worden gespeeld, wat tot forse verliezen kan leiden.

Tags

NHL