Zoë Barbier in actie tijdens het vriendschappelijke duel tegen Polen (2019)
Zoë Barbier in actie tijdens het vriendschappelijke duel tegen Polen (2019) — © Lex Eckhardt

14 mei 202009:10

Door Remco

Zoë Barbier tekent bij Malmö Redhawks

Het Zweedse damesijshockey krijgt er weer een Nederlandse international bij. Zoë Barbier tekent bij Malmö Redhawks dat uitkomt op het tweede niveau in Zweden.

Daarmee komt het aantal Oranjevrouwen in Zweden op vijf. Julie Zwarthoed, Savine Wielenga, Maree Dijkema en Kayleigh Hamers spelen voor SDE op het hoogste Zweedse niveau in de SDHL. Barbier gaat dus één niveau lager spelen bij het ambitieuze Malmö Redhawks. Die ploeg eindigde het afgelopen seizoen als winnaar van de Zweedse Eerste Divisie maar in de play-offs om promotie/degradatie was Göteborg te sterk.

Eerder speelde Dijkema en Britt Wortel al in de Zweedse Eerste Divisie bij Färjestad BK.

De 25-jarige Barbier is al tien jaar een vaste waarde in het Nederlands team. In deze periode nam Barbier in het seizoen 2016-2017 een sabbatical na haar eerste avontuur in Zweden. De aanvalster speelde twee jaar voor SDE. Bij deze club kwam Barbier tot 77 wedstrijden in de SDHL waarin zij dertien keer scoorde en goed was voor zeventien assists. In het eerste seizoen bij SDE speelde Barbier ook vijf keer voor het tweede team van SDE op het tweede niveau. Daar was ze goed voor vijf goals en vier assists.

De afgelopen seizoenen speelde Barbier voor Zoetermeer Panters in de Eerste Divisie en combineerde dat met Dordrecht Lady Lions in de vaderlandse vrouwencompetitie.

Barbier krijgt gezelschap van de Tsjechische Agata Sarnovska. Manager Tomas Kallar is enthousiast over de aanwinsten op de website van de club : 'We krijgen twee spelers die weten wat er nodig is om in SDHL te spelen en om de stap te maken naar dat niveau. Dat is voor ons het juiste profiel voor de speelsters. Beiden speelsters hebben veel passie voor de sport en doen er alles aan om beter te worden.'