Alex Andjelic in de bank bij Zoetermeer Panters
Alex Andjelic in de bank bij Zoetermeer Panters — © IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

13 oktober 202120:36

Door Joep Meijsen

Zoetermeer eert zaterdag Alex Andjelic

Zoetermeer Panters eert zaterdagavond de eerder dit jaar overleden ijshockeycoach Alex Andjelic. Dit gebeurt rondom de ontmoeting tussen Panters en Unis Flyers Heerenveen.

Alex Andjelic overleed op 24 maart van dit jaar. Komende zaterdag was zijn 81e verjaardag geweest. Reden voor Zoetermeer Panters, de club die hij dit seizoen zou hebben gecoacht om in samenwerking met de familie van Andjelic een speciale bijeenkomst te organisatie. Andjelic was

De wedstrijd wordt gespeeld onder het motto The Alex Andjelic Memorial Game. Voorafgaand aan het duel is er vanaf 17.00 uur gelegenheid om herinneringen op te halen met familie en vrienden van de overleden coach.

Panters hoopt dat ook bij andere wedstrijden op zaterdag 16 oktober de overleden Andjelic wordt geëerd. De. club roept alle clubs in de Ere/Eerste Divisie, alsmede de Beneliga op om met AA-stickers op de helmen te spelen.

Dit gebeurt in ieder geval bij het duel tussen Den Bosch en Nijmegen dat die avond op het programma staat. Den Bosch was eind jaren zestig de eerste club waar de geboren Joegoslaaf actief af. In Nijmegen zou hij daarna verantwoordelijk worden voor de opleiding van verschillende generaties topspelers en uiteindelijk als coach het eerste kampioenschap in de clubgeschiedenis veroveren.

De op 16 oktober 1940 geboren Andjelic was als speler actief voor Partizan Belgrado en haalde met de selectie van de nationale ploeg in 1960 de Olympische Spelen. Na zijn verblijf in Nederland bouwde hij een internationale loopbaan op die hem onder meer naar Zwitserland, Duitsland, de Verenigde Staten en Canada bracht.

In het seizoen 2019-20 keerde hij als hoofdcoach terug naar Nederland door bij Zoetermeer Panters aan de slag te gaan. Het volgende seizoen werd vanwege corona niet gespeeld, maar dit jaar had hij weer enorm veel energie om met de spelers van Panters aan de slag te gaan. Het mag niet zo zijn.