Oranje U20 WK juich Korea 2017

11 december 201718:38

Zuur verlies voor veerkrachtig Oranje

Oranje U20 leed op de tweede dag van het WK in Dumfries een zure nederlaag. Nederland kwam tot twee keer terug van een achterstand, maar uiteindelijk won Zuid-Korea toch met 4-5.

Zwak begin

'De verdediging is de sleutel tot succes. Als je op dit niveau vijf goals incasseert dan win je geen wedstrijd', aldus bondscoach Theo van Gerwen. Oranje begon matig aan het duel waar de Amsterdamse goalie Jaimy Missler de start kreeg. Missler werd aan het begin niet geholpen door zijn verdediging en binnen twee minuten stonden de Koreanen al met 0-2 voor.

Daarna kwam Nederland sterk terug. Naarmate de periode vorderde, kreeg Nederland het overwicht. Oranje eindigde de periode ook met twaalf schoten tegen acht van de Koreanen. Nederland kwam eenmaal tot scoren. In de vijftiende minuut zorgde Flyer Dennis Sikma voor de aansluitingstreffer. Sikma scoorde shorthanded na een prima assist van Noah Muller. Oranje kwam heel dichtbij de 2-2. Renzo Meulenbeek veroverde de puck en kon daarna op het Koreaanse doel af. De aanvaller van Eaters schoot daarna zelf waarbij het wellicht beter was geweest om de meegeschaatste Wessel Copier te bedienen.

Comeback kids van Oranje

Nederland wist na de pauze de goede lijn van de eerste periode door te trekken. Na bijna drie minuten scoorde Jorn van Soest zijn tweede doelpunt van het toernooi en bracht daarmee de stand op 2-2.

Lang kon Nederland niet genieten van de gelijke stand. Nog geen halve minuut later stond Korea alweer op voorsprong. Vanuit een gewonnen face-off scoorde Kim de 2-3. Ninho Hessels liep daarna tegen een straf op en in de powerplay scoorde Korea de vierde treffer. Daarbij zag de zwakke referee uit Litouwen een Koreaanse holding over het hoofd.

Halverwege de tweede periode kreeg Nederland tot tweemaal toe een powerplay met twee man meer op het ijs. Beide situaties duurden ongeveer 40 seconden en bij de tweede keer was het raak. Donny Pohlman scoorde door de puck op knappe wijze in de lucht te raken en daarmee de Koreaanse goalie te passeren.

Veertig seconden na de treffer van Pohlman kwam Oranje voor de tweede maal langszij. Noah Muller scoorde met een afstandsschot vanaf de blauwe lijn. Op dat moment hing Korea in de touwen, maar kon Oranje niet een eerste voorsprong forceren. In de slotminuut voorkwam goalie Missler met een paar uitstekende saves een nieuwe achterstand.

Oranje U20 WK Jorn van Soest goal Korea 2017
— © Marco Spelten

Winnende treffer Korea

De derde periode ging in eerste instantie gelijk op. De grootste kans van Nederland was voor Donny Pohlman, maar ditmaal stuitte Pohlman op de Koreaanse goalie. In de 50e minuut viel de winnende treffer na een uitbraak van Korea. Bij Nederland ging langzaam het kaarsje uit en de ploeg kon in de slotfase geen groot slotoffensief forceren.

Theo van Gerwen

Theo van Gerwen: 'Dit was een heel zuur verlies. Wij hebben eigenlijk twee keer de wedstrijd uit handen gegeven. We komen al snel achter door twee individuele fouten. Daarna komen we goed terug in de wedstrijd tot 2-2 maar dan scoren zij weer twee goals die ze eigenlijk niet verdienen. Als een tegenstander mooie uitgespeelde goals scoort, dan kun je daar vrede mee hebben. Deze twee doelpunten vielen na kleine, persoonlijke missers en die worden hier meteen afgestraft.'

Van Gerwen vervolgt: 'We knokten ons toch weer terug tot 4-4 en we hadden het momentum maar we konden niet op voorsprong komen. Na de onnodige treffer van Korea in de derde periode, gingen we met drie lijnen spelen om iets te forceren. Op dit niveau is dat wel lastig, omdat de vermoeidheid dan snel gaat. Maar de sleutel voor dit team ligt bij de verdediging. Het klinkt raar omdat we gisteren met 6-1 hebben verloren, maar tegen Japan stond het defensief veel beter. Als we vandaag hetzelfde niveau hadden gehaald, dan had Korea niet meer dan twee of drie goals gescoord en win je deze wedstrijd.'

Foto's: Actiefotografie.nl/Marco Spelten