2 augustus 200600:00

Door Joep Meijsen

Actie voor behoud Flyers

Er komt mogelijk een actie om Heerenveen Flyers te behouden voor de hoogste divisie van het Nederlandse ijshockey. Daarover zijn inmiddels voorzichtige gesprekken gevoerd tussen spelers en andere betrokkenen.

Dat meldt Omroep Friesland. Bij de bijeenkomst vorige week waarin voorzitter Johan Zijlstra het terugtreden naar de Eerste Divisie mededeelde, noemde hij een nieuwe sponsor en een nieuw bestuur als Ă©Ă©n van de mogelijkheden voor de toekomst. Onder Friese ijshockeyliefhebbers bestaat veel onrust over het besluit van Flyers om terug te treden uit de Eredivisie.

In de Leeuwarder Courant verdedigt Zijlstra zijn besluit. 'Allereerst zagen we het er, ondanks veel overleg tussen de zes eredivisieclubs, niet van komen dat we er in de komende jaren in zouden slagen om het gat tussen ere- en eerste divisie kleiner te maken. Ook omdat met name Geleen een 'salarycap' niet zag zitten', zegt de clubvoorzitter.

Hij hekelt ook de opstelling van de ijshockeybond die tegen een splitsing tussen profs en amateurs zou zijn. Rondom het plan van samenvattingen bij SBS wordt gedacht aan een opzet zoals die in het voetbal door Eredivisie NV wordt uitgevoerd. 'Pas dan kun je tot afspraken komen die de sport ook echt ten goede komen, in plaats van allemaal afzonderlijk maar wat doen. Dat werkt niet, zo hebben de afgelopen jaren bewezen.'

De Flyers-voorman zegt niet voort te willen op de oude voet. 'We willen niet langer een organisatiecomité zijn voor een soort van Holiday on Ice. Je trekt een blik importspelers open, kijkt of je met een hoog budget uitkomt en levert vermaak voor publiek en sponsors. Het mag een ideële gedachte zijn, maar wij kiezen voor een nieuwe ijshockeygeneratie. Een die door onszelf is opgeleid.'

Daarmee lijkt Flyers in ieder geval van de kant van het huidige bestuur de deur richting de Eredivisie definitief in het slot te gooien. Het is daarbij de vraag met welke ploeg Heerenveen de Eerste Divisie en de Challenge Cup in denkt te gaan. Voor verschillende spelers is interesse van andere clubs, terwijl de beoogde speler/coach van de nieuwe club ook zijn twijfels heeft. 'Ik ben aan de ene kant vereerd met de vraag en voel er ook veel voor. Vooral omdat ik in de toekomst graag coach wil worden. Aan de andere kant ben ik nog maar 27 en weet ik niet of ik al op een veel lager niveau wil spelen', zegt Don Nicols. Hij neemt het voorstel van Flyers in overweging, maar houdt ook duidelijk de andere opties open. Dit kan een andere club in Nederland zijn of een voortzetting van zijn loopbaan elders in Europa.

De enige kans voor topijshockey in Heerenveen het komende seizoen lijkt een initiatief van een nieuwe groep te zijn. Deze wacht de moeilijke taak om met het seizoen nog maar iets meer dan twee maanden weg sponsoren te vinden en de selectie opnieuw op poten te zetten.