6 december 200500:00

Door Joep Meijsen

Ben Tijnagel verongelukt

De Nijmeegse ijshockeylegende Bennie Tijnagel is gisteravond bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. De voormalige international was betrokken bij een ongeval op de A57 tussen Nijmegen en Keulen. Tijnagel is 41 jaar oud geworden. Zijn vriendin is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Bennie Tijnagel geldt als de beste ijshockeyer die Nijmegen ooit heeft voortgebracht. Al op jonge leeftijd debuteerde hij bij Nijmegen, waar hij uitgroeide tot een technisch vaardige aanvaller en een handige doelpuntenmaker. Tijnagel speelde ook enkele jaren bij Rotterdam Panda's.

Ben Tijnagel was in de jaren tachtig een vaste waarde voor het Nederlands Team. In 56 interlands kwam hij tot 20 goals en 21 assists. Voor Nijmegen kwam hij in elf seizoenen tot 322 goals en 270 assists in 363 wedstrijden. Daarmee was hij lange tijd de eeuwig topscorer. Voor Rotterdam voegde hij hier nog 260 goals en 160 assists aan toe. In 1989-90 werd hij gekozen tot beste speler in de Nederlandse competitie.


Foto: Ronald Goudberg

In het seizoen 2001-2002 was hij als interim-coach betrokken bij Nijmegen en speelde hij ook nog enkele wedstrijden. Ook in verschillende andere capaciteiten was Tijnagel betrokken bij het Nijmeegse ijshockey. Hij was ook actief betrokken bij de reddingspoging rond het failissement van Nijmegen Tigers enkele jaren terug.

Volgens het ANP gebeurde het ongeval rond kwart voor zeven bij een wegversmalling. De Nederlandse vrachtwagenchauffeur kwam met zijn combinatie geladen met verf op de verkeerde weghelft terecht en botste frontaal op een lijnbus, bestuurd door een 44-jarige Duitser.

Door de klap kantelde de aanhanger van de vrachtwagen en verpletterde een auto met twee Nederlandse inzittenden, die achter de bus reed. Alle drie bestuurders waren op slag dood.

Bestuur en betrokkenen van IJshockey.com wensen familie, vrienden en bekenden van Bennie Tijnagel veel sterkte met de verwerking van het overlijden. De Nederlandse ijshockeywereld verliest met zijn verscheiden een markante en krachtige figuur.

Nijmegen Emperors staat komende vrijdag bij de thuiswedstrijd tegen Geleen stil bij het overlijden van Tijnagel. Zoetermeer Panters doet dit waarschijnlijk bij de eerstvolgende thuiswedstrijd. Bij Panters spelen een groot aantal oud-teamgenoten van Tijnagel, zoals Robbert Prick van Wely, Cees van Peet, Andy Otto, Marco Kronenburg en Jeroen Admiraal. Ook Tilburg Trappers staat stil bij het tragische overlijden van Tijnagel.

Online condoleance register Ben Tijnagel

Profiel Tijnagel van website Nijmegen Legends