7 september 200400:00

Door [email protected]

Benauwde winst Finland

Finland is de eerste halve finalist in de World Cup of Hockey 2004. Maar de kwartfinale tegen Duitsland was zeker niet de formaliteit waarop de Finnen hadden gehoopt. Pas vier minuten voor tijd schoot Mikko Eloranta de bevrijdende 2-1 binnen.

Eloranta is Ă©Ă©n van maar twee spelers in het team die in de Finse SM-liga uitkomen. "Het is de belangrijkste goal uit mijn carriere", zegt Eloranta. "Maar hopelijk scoor ik binnenkort een nog belangrijker doelpunt."

Verdediger Kimmo Timonen vuurde met nog 3:22 op de klok een schot af richting het Duitse doel. "Ik zag de puck komen en veranderde hem van richting", zegt Eloranta. "Ik had geen idee waar de puck heenging, want ik had mijn rug richting het doel. Maar natuurlijk wist ik waar het net was."

De ongeslagen Finnen hadden nog behoorlijk wat moeite met het zwakker geachte Duitsland. In de eerste periode was de verhouding in schoten ver in het Finse voordeel: 10 tegen 3. Maar het duurde tot halverwege de tweede periode voordat de Finnen de 1-0 op het bord zetten.

Niklas Hagman scoorde op 10:50 van de tweede periode tijdens een powerplay de eerste Finse goal. De uitstekend keepende Olaf Kölzig was hopeloos uit positie gespeeld door de powerplay unit en Hagman kon eenvoudig intikken in het open net.

Vanaf dat moment leken de Finnen genoegen te nemen met een 1-0 overwinning. Maar Marco Sturm had daar heel andere gedachten over. Op 13:58 van de derde periode schoot hij de puck vanuit een onmogelijke hoek achter Miikaa Kiprusoff. En daarmee werden het een paar spannende laatste minuten voor het Finse thuispubliek in de Hartwall Arena.

De Finnen mogen het later deze week in de halve finale opnemen tegen de winnaar van de wedstrijd USA vs. Rusland. Vanavond speelt Zweden tegen Tsjechie in de tweede kwartfinale.