23 december 200400:00

Door [email protected]

Bertuzzi bekent schuld

Todd Bertuzzi hoeft de gevangenis niet in. De Canadese forward bekende deze week schuld in de zaak Steve Moore, maar komt er vanaf met 80 uur dienstverlening en een jaar voorwaardelijke celstraf. Moore revalideert nog steeds van een gebroken nekwervel.

In maart 2004 brak Steve Moore van de Colorado Avalanche een nekwervel door een smerige overtreding van Bertuzzi. De actie was bedoeld als vergelding op een check op Canucks captain Marcus Naslund, maar liep gruwelijk fout af.

Bertuzzi schaatste enige tijd achter Steve Moore aan, om hem vervolgens van achteren neer te slaan en hard met zijn hoofd tegen het ijs te duwen. Moore bleef liggen terwijl zich een plas bloed om zijn hoofd vormde. Verschillende Avalanche spelers stortten zich daarna bovenop Bertuzzi.

En dat laatste lijkt de zaak van Moore weinig goed te hebben gedaan. De advocaten van Bertuzzi stelden dat het onmogelijk vast te stellen was of de gebroken nekwervel resulteerde uit de klap van Bertuzzi, de val op het ijs, of de stapel spelers die vervolgens bovenop hem belandde.

De aanklagers stelden vervolgens een deal voor, waarbij Bertuzzi schuld zou bekennen aan de aanslag. De Canadees ging accoord, onder voorwaarde dat hij het gevang niet in hoefde. De partijen kwamen tot een accoord en Bertuzzi dient nu 80 uur dienstverlening uit te voeren. Bovendien kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en mag Bertuzzi nooit meer deelnemen aan een sportwedstrijd waarin Steve Moore speelt.

De NHL bestrafte Bertuzzi al eerder voor de overtreding. Hij werd de laatste 13 wedstrijden van de reguliere competitie geschorst, alsmede de volledige play-offs. Hij mag pas weer spelen in de NHL na een gepland gesprek met NHL-directeur Gary Bettman. Dat gesprek is door de huidige lockout op de lange baan geschoven.