17 juni 200500:00

Door Remco

Cam Neely: Hall of Fame

Drie nieuwe namen zijn afgelopen woensdag voorgedragen voor de Hockey Hall of Fame. De bekendste naam is Cam Neely, de sterspeler van de Boston Bruins, die in totaal dertien seizoenen in de NHL speelde. Overige nieuwe leden van de Hall of Fame zijn wijlen Valeri Kharlamov en oud-bestuurder Murray Costello.

Cam Neely werd in 1983 als negende gedraft door de Vancouver Canucks. Na drie seizoenen besloot Vancouver Neely te ruilen voor Barry Pederson. De destijds 21-jarige Neely vervolgde zijn carrière bij de Bruins. In Boston groeide Neely uit tot een held. Zijn karakter, doorzettingsvermogen en manier van spelen sloten naadloos aan bij het imago van zijn nieuwe team. Gedurende de eerste drie seizoenen scoorde Neely maar liefst 114 maal.

Neely wist later zelfs drie maal vijftig goals of meer te scoren in Ă©Ă©n seizoen. In 1994 deed hij dit voor de derde keer. Deze prestatie is extra opvallend omdat hij in dat seizoen wegens blessureleed maar 49 wedstrijden in actie kwam. Na dat seizoen ontving Neely de Bill Masterton Trophy voor zijn toewijding en doorzettingsvermogen.

Tijdens de laatste jaren van zijn carrière kreeg Neely te kampen met veel blessureleed. Dat leed begon in 1991 tijdens de Eastern Conference finale tegen Pittsburgh. In die finale kreeg Neely een harde tik op zijn dijbeen, het begin van een hoop ellende.Vijf jaar later in 1996 besloot Neely zijn carriere te beĂ«indigen vanwege zijn dijbeenblessure.

Neely speelde in toaal dertien seizoenen in de NHL en kwam tot 395 goals en 299 assists in 726 wedstrijden. Neely won echter nooit de Stanley Cup met Boston. Vier maal waren de Bruins er dichtbij maar Edmonton en Pittsburgh bleken ware angstgegners.

De legendarische power-forward werd vorig jaar al in het zonnetje gezet door de Boston Bruins. Zijn rugnummer acht zal nooit meer door een andere speler van Boston worden gedragen. Met de uitverkiezing voor de Hall of Fame is Neely dolblij: ÂDe uitverkiezing voor de Hall of Fame zorgt voor een geweldig gevoel en is iets wat ik nooit voor mogelijk hield tijdens mijn actieve carrière. Tot mijn zestiende was ik niet eens serieus bezig met een mogelijke carrière in de NHL. Om dan deze eer te ontvangen is prachtig.Â

Ook Valeri Kharlamov werd gekozen als lid van de Hall of Fame. Kharlamov behaalde met CSKA Moskou, destijds de ploeg van het Rode Leger, maar liefst elf kampioenschappen. Met de ploeg van de Sovjet-Unie behaalde Kharlamov acht internationale titels waaronder de wereldtitel en tweemaal Olympisch goud in 1972 en 1976. Kharlamov overleed in 1981 samen met zijn vrouw na een dramatisch auto-ongeluk.

Tenslotte zal ook Murray Costello worden geintroduceerd in de Hall of Fame. Costello was als speler actief in de NHL maar werd pas echt beroemd als bestuurder. Costello was negentien jaar lang voorzitter van de Candian Hockey Association.