9 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Canucks walsen door

Titelfavoriet Canada bereikte zonder al te veel problemen de halve finale van de World Cup of Hockey. Jerome Iginla scoorde zijn eerste twee treffers van het kampioenschap, Canada scoorde vier keer in tien minuten tijd en Slowakije werd eenvoudig met 5-0 terzijde geschoven.

Daardoor plaatste Canada zich voor de halve finale tegen Tsjechië aankomende zaterdag, terwijl de Verenigde Staten het vrijdag in de halve finale mag opnemen tegen Finland. Interessant genoeg was het stadion in Toronto niet uitverkocht voor de kwartfinale.

locate.asp?id=0b0739ff-1325-4f87-8437-c5
Brodeur wordt gefeliciteerd met zijn shutout

Terwijl het normaal bij thuiswedstrijden van de Maple Leafs vrijwel onmogelijk is om legaal kaartjes te kopen op de wedstrijddag, bleef de organisatie zitten met 33 onverkochte kaarten. Niet veel, maar wel een indicatie dat het toernooi om de World Cup wereldwijd minder leeft dan de NHL en de spelersvakbond NHLPA hadden verwacht.

Iginla prees na afloop van de 5-0 zege zijn lijngenoten Mario Lemieux en Joe Sakic. 'Het is ongelooflijk om met deze jongens samen te spelen. Ze bieden je gewoon kans na kans. Dat gebeurde in vorige wedstrijden ook al, maar het was wel plezierig om te merken dat ik er nu in slaagde de puck over de doellijn te krijgen', aldus de sterspeler van de Calgary Flames.

Canada won de wedstrijd in de tweede periode toen Lecavallier, Iginla, Sakic en Ryan Smyth binnen tien minuten scoorden. Slowakije wisselde doelman Jan Lasak in voor Ratislav Stana, maar het mocht niet meer baten. Martin Brodeur maakte aan de andere kant 23 saves voor zijn eerste shut-out van het toernooi. Canada had 26 schoten op doel.

s090882A.jpg
Mario Lemieux had twee assists in de wedstrijd. Hier viert hij een van de twee goals van Jerome Iginla.

Canada gold voor het toernooi al als de grote favoriet voor de eindzege. De World Cup of Hockey wordt gespeeld volgens NHL-regels op de kleinere ijsoppervlaktes van Noord-Amerika en is daarmee bijna gecreëerd voor een Canadese eindzege.

Toen het toernooi nog gewoon de Canada Cup heette had het land al een abonnement op de eindzege. Alleen de vorige editie, in 1996, werd door de Verenigde Staten gewonnen. Ook al een land waar ijshockey op de NHL-manier wordt gespeeld. Het enige Europese land dat de titel ooit won, bestaat niet meer. De Sovjet-Unie won de Canada Cup in 1981, maar dat is al 23 jaar geleden.