5 december 200800:00

Door [email protected]

CHL Update: speeldag 6

De zesde speeldag in de Champions Hockey League bracht één grote verrassing. De in Nederland bekende Sean Simpson stuntte met zijn Zürich tegen Slavia Praag en bereikte zo de halve finale. Berlijn zorgde in eigen huis voor de eerste Russische nederlaag in deze competitie. Een overzicht van de wedstrijden van deze week.

Groep A
Eisbären Berlin - Metallurg Magnitogorsk 2 - 1 (1-0, 1-1, 0-0)
In deze wedstrijd stond er niets meer op het spel behalve de eer, glorie en € 50.000 die een winstpartij in de groepsfase oplevert. Metallurg, dat zich na de vijfde speeldag al kon opmaken voor de halve finale tegen de landgenoten uit Ufa, leed voor 13.500 Berliner Zuschauer haar eerste nederlaag in de CHL.

BERMET10.jpg

Andy Roach en Denis Pederson zorgden voor de 2-0 voorsprong, voordat Tomas Rolinek iets terug kon doen. Voor Rolinek was het zijn derde goal in vier CHL-duels. Robert Zepp had 26 saves op 27 schoten voor de overwinning, Ilya Proskuryakov noteerde 25 saves op 27 schoten.

Groep B
HV71 Jönköping - Espoo Blues 0 - 6 (0-3, 0-1, 0-2)
Het al uitgeschakelde Jönköping deed alles behalve aan klantenbinding. De 5.028 Zweedse toeschouwers kregen een uitgebluste, lethargische thuisploeg te zien, die aantrad zonder teamcaptain en topscorer Johan Davidsson en zijn lijnmaatje Jukka Voutilainen, de nummer drie in de topscorerslijst.

HV71ESP3.jpg

De 19-jarige Christoffer Bengtsberg maakte zijn CHL-debuut tussen de palen. Hij zou 37 schoten moeten verwerken, wat hem 31 keer lukte. Bernd Brückler maakte 20 saves voor de shut-out. Sami Ryhanen had twee goals en een assist, en Tero Konttinen scorde twee maal voor de Blues, die in de halve finale aantreden tegen de winnaar van Groep D.

Groep C
Salavat Yulayev Ufa - Slovan Bratislava 8 - 2 (1-1, 4-1, 3-0)
Na 24:27 minuten spelen stond er in Ufa een 1-2 stand op het scorebord, en leek Slovan voor de eerste Russische nederlaag in de CHL te gaan zorgen (iets wat later op de avond alsnog zou gebeuren in Berlijn). 25 seconden later stond de gelijkmaker op het bord, en op 26:49 kwam Ufa opnieuw op voorsprong. Vanaf dat moment werd Bratislava op chirurgische wijze ontleed, en raasde de groene machine naar een 8-2 eindstand.

UFASLO2.jpg

De Finse topgoalie Sasu Hovi werd al na krap 31 minuten gewisseld, nadat hij vijf goals had moeten toestaan op 23 schoten. Branislav Konrad zou nog drie keer moeten vissen op 21 schoten. Aan de andere kant maakte back-up goalie Vadim Tarasov 21 saves voor Ufa, dat nota bene aantrad zonder sterspeler Alexei Tereshenko, die rust kreeg.

In de eerste periode verloor Ufa wel topverdediger Igor Shadilov, die per ongeluk een stick in zijn oog kreeg. Shadilov schaatste zwaar bebloed direct naar de bank en werd direct afgevoerd naar het ziekenhuis, waar een ernstige oogblessure werd vastgesteld. Deze blessure zal hem minimaal een maand aan de kant houden. De Ufa Arena, die met 8.592 toeschouwers geheel was uitverkocht, bleef lang stil na het incident.

Aanstaande woensdag is de eerste wedstrijd in de halve finale om 16:00 (Nederlandse tijd) in Magnitogorsk. De return is pas op 7 januari, eveneens om 16:00 uur, in Ufa.

Groep D
Slavia Praag - ZSC Lions Zürich 1 - 5 (0-1, 1-0, 0-4)
Slavia Praag trekt dit seizoen gemiddeld zo'n 4.900 toeschouwers naar haar thuiswedstrijden in de Tsjechische competitie. Woensdagavond zaten echter 8.137 toeschouwers in de O2 Arena te wachten op een spannende ontknoping van Groep D. Het merendeel van de Europese CHL volgers had op voorhand hun geld gezet op een halve finale tussen Espoo Blues en Slavia Praag, maar de onverwachte Zwitserse overwinning van de ploeg van coach Sean Simpson (oud-speler van Tilburg en Rotterdam) zorgde ervoor dat dat scenario in de prullebak kon.

SLAZSC4.jpg

Na twee periodes stond er een 1-1 tussenstand op het scorebord, ondanks een schotverhouding van 34-14 in Tsjechisch voordeel. Ari Sulander stond echter op z'n kop en zou de avond eindigen met maar liefst 51 saves op 52 schoten, terwijl Adam Svoboda uiteindelijk slechts 17 saves kon maken op 21 schoten. ‘Ik was een schande voor het Tsjechische ijshockey. We waren het betere team vanavond', sipte Svoboda na afloop.

In de slotperiode scoorden Ryan Gardner en Jan Alston binnen 38 seconden om de score van 1-1 naar 1-3 te tillen. In de laatste minuten van de wedstrijden herhaalden zij dit kunstje nogmaals, nu binnen 1:29, voor een 1-5 eindstand. Topscorer van de CHL tot nu toe is Adrian Wichser, die in vier duels niet tot scoren kwam maar wel negen assists liet aantekenen.

De halve finales tussen Espoo en Zürich beginnen volgende week woensdag om half acht in Rapperswil-Jona, de return is op 7 januari in Espoo.

Kijk voor meer informatie, nieuws, standen en statistieken op www.championshockeyleague.com.