11 augustus 200600:00

Door [email protected]

Clubs akkoord met seizoen

Heerenveen Flyers speelt dit seizoen definitief mee in de Eredivisie. Een nieuwe commissie gaat gedurende het seizoen een convenant opstellen dat de groei van het Nederlandse ijshockey de komende jaren moet garanderen. Hierin moeten onder meer afspraken over het aantal buitenlanders, het maximum budget en een collectieve aanpak van marketing en verkoop komen te staan.

Dat is gisteravond besloten tijdens een overleg tussen de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB) en de clubs uit de Eredivisie. De afspraken over een convenant waren een belangrijke voorwaarde voor Heerenveen om dit seizoen alsnog mee te doen op het hoogste niveau. Het komende seizoen wordt gewoon volgens de oude afspraken gespeeld.

Flyers voorzitter Johan Zijlstra bevestigt in het Brabants Dagblad dat voorwaarde voor Friese deelname op het hoogste niveau was dat er vóór 15 december een convenant zou komen. Het hoofddoel van dat convenant is om het gat tussen de eredivisie en de eerste divisie te verkleinen en zal met ingang van 2007-08 moeten ingaan.

Nijmegen Emperors voorzitter Emiel Verdonschot bevestigt dit plan tegenover ijshockey.com. 'Er wordt door de Nederlandse IJshockey Bond een commissie ingesteld onder leiding van Gerard Zeebregts, lid van de bestuurscommissie van de NIJB en voormalig voorzitter van Tilburg Trappers. In die commissie zullen twee vertegenwoordigers van de clubs plaatsnemen en twee onafhankelijke, externe personen. Doel van de commissie is om een meerjaren convenant op te stellen.'

Basis voor dit convenant is het beleidsvoorstel Structuur en Beleid Topijshockey Nederland, dat eerder deze zomer door Zijlstra en Verdonschot werd opgesteld. Het gat tussen de eredivisie en de eerste divisie zal volgens dit plan via een aantal speerpunten verkleind moeten worden.

Jan de Greef, voorzitter van de Nederlandse IJshockey Bond, noemt de belangrijkste punten in een persbericht. Het aantal in het buitenland opgeleide spelers dient te worden beperkt en de budgettingen zullen moeten worden verkleind en gemaximeerd. Daarnaast zal er een beter samenwerking tussen de eredivisie- en eerste divisieteam moeten komen en willen de clubs een collectieve aanpak van marketing en inkoop organiseren.

Volgens Verdonschot zal de te formeren commissie uiterlijk 31 augustus aan het werk gaan. 'Dit seizoen zullen de teams de competitie ingaan onder dezelfde voorwaarden als vorig jaar. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen beperkingen zijn op het aantal op te stellen imports. De boeteclausule met betrekking tot het aantal imports is komen te vervallen'

Wel zullen de eredivisie en eerste divisie dit jaar al een gezamelijke competitie afwerken. 'De competitie begint met een Challenge Cup', zegt Verdonschot. 'Daarin komen de teams uit de Nederlandse eredivisie en eerste divisie tegen elkaar uit. Er zal waarschijnlijk in een systeem met twee pools worden gespeeld, over in totaal vijf speelweekenden. Daarna volgt een bekercompetitie en een reguliere competitie met playoffs zoals vorig jaar.' Daarmee lijkt een samenwerking met Belgische teams dit jaar van de baan.

Heerenveen Flyers heeft nu de lastige taak om op korte termijn alsnog een team te formeren. Na het besluit om terug te gaan naar de eerste divisie vertrokken vrijwel alle imports bij de club. Een aantal vond onderdak in het buitenland en een aantal kon bij Den Haag Wolves aan de slag. Flyers backup goalie Martijn Maghielse tekende ook een contract bij Den Haag.