2028 1145

24 februari 202008:23

Door Joep Meijsen

Dé Maandag: De carnavalsfactor, play-offs en een veranderende rol

In Dé Maandag blikken we uitgebreid terug op het weekeinde dat was. Met deze keer aandacht voor de verrassende nederlaag van Trappers thuis tegen Scorpions, de strijd om de play-offs in de Beneliga, de situatie in de Eerste Divisie en nog veel meer.

Oberliga I

Tilburg Trappers verloor zondagmiddag in eigen huis tegen Hannover Scorpions. Een unieke wedstrijd, want niet alleen leed Trappers een zeldzame thuisnederlaag, het komt ook niet vaak voor dat de ploeg in eigen stadion niet tot scoren komt. De vraag kwam in Brabants Dagblad op of het iets met de tijd van het jaar te maken had. 'Het is carnaval en ik denk dat de mindset van wat jongens niet helemaal bij deze wedstrijd was. Of ze gisteravond al op pad zijn geweest? Ik weet het niet, maar ik hoop er niet achter te komen dat dat wel het geval was. Ik heb ze de maandag vrij gegeven zodat ze vanavond de stad in kunnen als ze willen. Nee, die vrije dag trek ik niet in na deze vertoning', zo wordt coach Bo Subr geciteerd.

Lees hier de wedstrijdverslagen van zondag >>>

Oberliga II

Herne was de sterkste in de topper tegen Hamburg en won in eigen huis met 2-1 van de nummer drie op de ranglijst. Dennis Palka scoorde met nog iets minder dan zeven minuten te spelen het winnende doelpunt, waarbij zijn goalie Björn Linda een assist op zijn naam kreeg. Leipzig won in eigen stadion met 2-1 van Duisburg, hekkensluiter Krefeld boekte een verrassende uitzege in Halle, ook al 2-1, Hannover Indians herstelde zich van de ruime thuisnederlaag tegen Trappers met een 2-4 zege in Erefurt en Rostock was Essen de baas, 3-1.

Oberliga III

In de slotfase van de competitie is vooral de strijd om de vierde plaats op de ranglijst nog interessant. Leipzig, Indians en Scorpions staan drie punten uit elkaar op de ranglijst met nog twee wedstrijden te gaan. Verder zijn de kaarten wel geschud. Trappers, Herne, Hamburg, Leipzig, Indians en Scorpions gaan rechtstreeks naar de play-offs, Halle, Duisburg, Rostock en Essen spelen de pre-play-offs en voor Erfurt en Krefeld zit het seizoen erop.

Oberliga IV

Daarmee wordt het tijd om ook naar het zuiden te kijken, in de play-offs worden beide competities immers samengevoegd. Daar loopt de reguliere competitie nog door tot zondag 8 maart en is de strijd om de eerste plaats nog helemaal open. De ruimte tussen de nummer één, Memmingen Indians en de nummer vijf SC Riessersee is slechts zes punten. Vanuit het zuiden plaatsen de acht bovenste ploegen zich rechtstreeks voor de play-offs, waarbij Blue Devils Weiden en Lindau Islanders de twee ploegen lijken te zijn die het bal gaan missen. Het EC Peiting van Nardo Nagtzaam won zondag met 3-6 bij Deggendorf, waarbij de Nederlander een goal en twee assists had.

Beneliga I

In de Beneliga deed Den Haag afgelopen weekeinde goede zaken door de volle buit te pakken uit bij Heerenveen en Leuven. De ploeg staat daarmee nu met 44 punten uit 19 wedstrijden op de tweede plaats van de ranglijst. Als Den Haag zelf komende vrijdag thuis van Zoetermeer wint, dan kan alleen Herentals de ploeg nog achterhalen. Als Hijs en Hyc in punten gelijk staan, gaat het onderlinge voordeel naar België. Herentals won de beide onderlinge ontmoetingen met Den Haag dit seizoen.

Lees hier over de wedstrijden in de Beneliga van zondag >>>

Beneliga II

Herentals op zijn beurt verloor dus zondag in overtime van Luik en heeft nu nog maar een marge van één punt ten opzichte van de rivaal uit eigen land. Beide teams hebben nog drie wedstrijden op het programma staan, waaronder dinsdag nog het tweede onderlinge duel. Dat is dus ook een ontwikkeling om goed in de gaten te houden.

Beneliga III

En dan is er nog de strijd om de laatste play-off-plekken. Het verschil tussen nummer negen Zoetermeer en nummer vijf Nijmegen is maar vijf punten. De teams hebben echter bijna allemaal een ander aantal wedstrijden gespeeld, waardoor het nuttig is de ranglijst op basis van verliespunten nog een keer te maken. Wie wedstrijden in de hand heeft, moet die natuurlijk nog wel winnen om de uitgangspositie ook daadwerkelijk uit te buiten. Nijmegen Devils speelde 17 wedstrijden en wordt daarbij op 0 gesteld. De overige teams krijgen tussen haakjes het aantal wedstrijd ten opzichte van Nijmegen.

5. Nijmegen Devils 25 (0)
6. Leuven Chiefs 30 (+1)
7. Geleen Eaters 31 (+2)
8. Mechelen Golden Sharks 33 (+1)
9. Zoetermeer Panters 33 (+1)

Beneliga IV

Interessant is het in ieder geval nog even te kijken naar het onderlinge resultaat tussen Zoetermeer en Mechelen. De Golden Sharks wonnen beide onderlinge wedstrijden, wat betekent dat Zoetermeer in het resterende deel van de wedstrijden in ieder geval één punt meer moet pakken dan Mechelen om die ploeg op de ranglijst te passeren. Dat betekent feitelijk dat Panters de kwalificatie voor de play-offs eigenlijk niet meer in eigen handen heeft. Zelf heeft de ploeg nog een uitwedstrijd in Den Haag en een thuiswedstrijd tegen Luik op het programma staan om het de andere kandidaten voor een plek in de play-offs zo moeilijk mogelijk te maken.

Beneliga V

Nijmegen Devils lijkt wel zeker van de play-offs en in dagblad De Gelderlander zegt captain Levi Houkes vooruit te kijken naar de komende weken. 'Er staat nu echt een team dat voor elkaar wil vechten. We groeien steeds verder naar elkaar toe en maken het de topploegen uit de competitie lastig. Na de verloren bekerfinale dacht ik dat het over was, maar nu denk ik dat we ver kunnen komen in de play-offs.'

Beneliga VI

Hij vertelt ook dat zijn rol is veranderd, onder meer door de veranderingen in de bank waarbij eerst Alexander Jacobs plaats moest maken voor Frank Gentges, die op zijn beurt om gezondheidsredenen voorlopig vervangen is door Ronnie Plamont. 'Ik probeer hem zo goed mogelijk te helpen, denk mee over de te voeren wedstrijdtactiek. Daarnaast geef ik deels de trainingen met hem samen, maar ik ben het liefste gewoon speler. Ik merkte dat ik de afgelopen maanden niet mijn beste spel kon brengen. De situatie bij de club viel mij zwaar', aldus Houkes in de krant.

Eerste Divisie I

De halve finales in de Eerste Divisie gaan tussen Amsterdam Tigers en GIJS Gronignen en Eindhoven Kemphanen en Heerenveen Flyers. In de kwartfinales schakelde Heerenveen de Yeti's uit Breda uit, was Amsterdam te sterk voor Leeuwarden, schakelde Groningen Dordrecht uit en was Kemphanen te sterk voor Den Haag.

Eerste Divisie II

Het lijkt erop dat de samenwerking tussen Tilburg Trappers en Breda Yeti's een vervolg krijgt komend jaar, meldt BN De Stem. Afgelopen week zijn hierover de eerste gesprekken geweest tussen voorzitter Roy Slond van Breda, beleidsmakers in Tilburg en captain Bjorn Willemse van het Trappers-team dat onder de vlag van Yeti's dit seizoen in de Eerste Divisie uitkomt.