Div teams 0809

24 februari 200900:00

Door Joep Meijsen

De Tuesday Round-up week 21

Alweer de 21e editie van de Tuesday Round-up. Het einde van het seizoen begint in zicht te komen. In deze editie aandacht voor de speelschema's in de halve finales, de herwaardering van Nederlandse spelers door Leo van den Thillart, Doug Stienstra, Jimmy Raats en nog veel meer.

Voor vier van de negen clubs zit de competitie er intussen op. Voor Amsterdam, Eindhoven en Groningen duurde het amper een week langer dan voor Utrecht dat de play-offs niet haalde. Woensdagavond weten we wie de vijfde club is die kan gaan golfen. De beslissende derde wedstrijd tussen Nijmegen en Heerenveen begint overigens pas om 21.00 uur. Eerder is de ijsbaan in Nijmegen niet beschikbaar voor de profs van de Devils.

Ook in Den Haag is een serieus probleem met de ijstijd. Vanwege het kunstrij-evenement Aegon Challenge is de baan van 4 tot en met 8 maart niet beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat er een alternatief schema is vastgesteld voor de best-of-five serie. Daarbij speelt Den Haag eerst twee keer thuis, waarna de serie zich voor twee wedstrijden naar Geleen verplaatst. Vrijdagavond om kwart voor negen begint het spektakel. De voorverkoop is intussen begonnen in de ticketshop van ijshockey.com.

Of nu Nijmegen of Heerenveen doorgaat naar de halve finale, minder dan 48 uur na de wedstrijd van woensdag mag de winnaar van de serie alweer aan de bak in Tilburg. Vorig jaar werden de halve finales van de play-offs nog in een best-of-seven afgewerkt. Dit jaar moeten de fans het doen met een best-of-five. Ook de finaleserie zal in dat format worden gespeeld. Het programma voor de halve finales, voor zover nu bekend, staat al op Nijb.nl.

De actie voor het Ronald McDonaldhuis zoals dat rond de wedstrijd Heerenveen - Nijmegen werd gevoerd heeft volgens Friesch Dagblad 1650 euro opgeleverd. De actie was opgezet op initiatief van Bert van den Braak, wiens vijf maanden oude zoontje eerder deze winter vocht voor zijn leven. In die periode maakte het jonge gezin Van den Braak gebruik van de faciliteiten van het Ronald McDonaldhuis.

Coach Leo van den Thillart van Eindhoven Kemphanen breekt in Brabants Dagblad een lans voor een alternatief speelschema. Daarbij zou vooral het aantal midweekse wedstrijden moeten worden verminderd. ‘Ik vind dat Nederlandse spelers meer moeten worden gewaardeerd. Ook in financieel opzicht. Hoeveel Nederlanders tussen de 25 en 30 jaar zie je in de eredivisie? Die kiezen vaak voor een maatschappelijke carrière. Daarom moet de opzet van de competitie anders. Nu zijn er veel te veel doordeweekse competitiewedstrijden. Jongens met een gewone baan moeten bijna elke week een halve dag vrij nemen', zegt hij in het dagblad.

De soap rond de mogelijke komst van een ijsbaan in Alphen duurt nu alweer een paar jaar. Een eerder plan voor een Dutch Oval sneuvelde. Wethouder Du Chatinier heeft zichzelf nu de opdracht gegeven om voor 2010 duidelijkheid te scheppen. IJshockeyliefhebbers in de regio hoeven zich echter nog niet rijk te rekenen. Het betreft in eerste instantie de bouw van een 400-meterbaan, mogelijk aangevuld met een ijsvloer voor ijshockey en kunstrijden. Buurgemeente Leiden werkt ook aan de realisatie van een nieuwe ijsbaan.

Doug Stienstra heeft zich snel weer aangepast aan het spel in de Nederlandse competitie en droeg twee goals bij aan de uitschakeling van Kemphanen. Hij begon in een lijn met Casey Vanschagen en Ritchie van Hulten, maar laatstgenoemde werd later vervangen door Mark Donders. ‘Doug heeft een meer fysieke medespeler nodig. Ik zie dat Doug elke shift beter gaat spelen. Er is dus geen reden om de lijnen te gaan veranderen', aldus coach Larry Suarez in Brabants Dagblad.

De langdurig geblesseerde Jimmy Raats staat voor de rest van het seizoen in de bank bij Den Haag als assistent van coach Brian de Bruyn. De rol lijkt de fysieke aanvaller wel te liggen. ‘Op de bank is toch anders. Je ziet de dingen ook anders dan op het ijs. Ik let op de sterke en zwakke punten bij de tegenstander en probeer de jongens wat op te peppen', legt Raats uit in de Haagse editie van het Algemeen Dagblad.

De competitie in de eerste divisie eindigde afgelopen weekeinde in een farce. Van de vijf wedstrijden werd er slechts een normaal beëindigd. Dordrecht stelde thuisvoordeel in de play-offs veilig met een 4-0 zege op Den Bosch. Drie andere wedstrijden werden afgelast omdat de uitploeg geen team op de been kon brengen, de vijfde wedstrijd werd gestaakt. De doelman van Eindhoven raakte in Zoetermeer geblesseerd en er was geen vervanger beschikbaar. Dit weekeinde worden de halve finales van de play-offs geaspeeld. Dordrecht treft Den Haag, terwijl het tweede team van Tilburg het op mag nemen tegen Den Bosch.

Tenslotte nog de wekelijkse update rond de strafbankkoningen. Geen wijzigingen deze week. Van de topdrie liep alleen koploper Andrew Derton tegen twee minuten straf op dit weekeinde. Brian Mullally van Den Haag en Casey Vanschagen van Tilburg hoefden niet één keer naar de strafbank te schaatsen. Jesse Baraniuk van Nijmegen ligt met 158 strafminuten op de loer voor een plek op het strafbankpodium.