11 augustus 200500:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: De Rest

Den Haag, Geleen en Tilburg hebben hun selectie al rond of zijn al een eind op weg. De overige drie teams zijn vooralsnog in het openbaar een stuk minder ver. Toch maar een Tussenstand voor Amsterdam, Heerenveen en Nijmegen.

Het is duidelijk dat Amsterdam en Nijmegen al een eind op weg zijn met hun team voor het komende jaar. Dat moet ook wel met de competitie wellicht maar anderhalve maand weg. Geruchten genoeg over spelers, informatie genoeg over spelers die waarschijnlijk blijven, maar publiekelijk is slechts het tekenen van Ă©Ă©n speler naar buiten gebracht.

In het geval van Nijmegen gaat het om de Nederlands-Canadese verdediger Nick Verbruggen, terwijl Alexander Schaafsma terugkeert bij Amsterdam. Beide mededelingen stammen alweer een aantal weken geleden en het is wachten op verdere informatie. Daarbij lijkt het erop alsof de Nederlandse basis van beide teams ongeveer gelijk zal zijn aan die van vorig jaar. Alleen de status van de imports en Nederlands-Canadezen moeten nog bekend worden gemaakt.

Bij Nijmegen is duidelijk dat twee routiniers in ieder geval niet terugkeren in de selectie. Het gaat daarbij om John Versteeg die bij Tilburg Trappers heeft getekend en Marc Visschers die het komende seizoen het shirt van Geleen draagt. Ook een van de grotere talenten in Nijmegen, Kevin Bruijsten, speelt de komende winter zijn thuiswedstrijden niet meer in het Triavium. De zoon van de legendarische Nijmeegse doelman verhuist wegens studieverplichtingen naar Heerenveen en noemt voortaan Thialf zijn thuis.

Het restant van de spelers zou moeten terugkeren, al zijn er nog vraagtekens rond Nick de Jong en Casper Swart. Eerstgenoemde was op zoek naar een club in Duitsland, terwijl Swart te hoge financiële eisen zou hebben. Nijmegen beloofde na de Vierdaagseweek met nieuws te komen en hopelijk gebeurt dat op zo kort mogelijke termijn.

Bij Amsterdam is het in ieder geval zeker dat Trevor Sherban niet terugkeert. De grote verdediger was van enorm belang voor Amsterdam het afgelopen jaar, maar speelt komend seizoen in Italië. Datzelfde geldt voor Phil Groeneveld, die Amsterdam al halverwege het afgelopen jaar verliet. Amsterdam gaat waarschijnlijk onder een andere naam verder, niet langer als de Bulldogs.

Amsterdam heeft in ieder geval een ploeg in de competitie. Halverwege oktober speelt het team van Ron Berteling in de Continental Cup. Een maand eerder houden de Amsterdammers een Open Dag in de Jaap Edenhal met een oefenwedstrijd, dus voor die tijd zullen ze wel met verdere mededelingen over de samenstelling van de selectie komen.

Heerenveen had deze zomer te maken met een bestuurlijke crisis en een dreigend faillissement. Lange tijd stond de teller bij de Friezen ook op slechts Ă©Ă©n speler, verdediger Don Nichols. Nu die crisis is bezworen kan de club beginnen met deverdere samenstelling van de selectie. De nieuwe voorzitter heeft een kampioensploeg beloofd, dus daar valt nog wel iets te verwachten.

Inmiddels is bekendgemaakt dat Stanislav Vernikov de ploeg komt versterken vanuit Geleen. Daarnaast wordt met Tyler Palmiscno gesproken over een terugkeer naar Thialf. James Easter stond nog onder contract en met Marcel Nijland, Rudie van der Holst, Marco Postma en Jaap Kroon is overeenstemming over contractverlenging bereikt.

De Friezen krijgen ook een nieuwe coach. Het gaat daarbij om Brian de Bruyn, de voormalige bondscoach en Feenstra Flyers-legende. Hij was de afgelopen seizoenen actief in Italië. Flyers moet nog wel een behoorlijke schuld aflossen. De ploeg houdt enkele buitenlanderplaatsen open. Deze worden later pas ingevuld.