Emperors kampioensfoto 0506

8 augustus 200600:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Nijmegen

Nijmegen Emperors won het afgelopen seizoen volkomen onverwacht de landstitel. Van het team van toen is komend seizoen niet zo veel meer over. Nijmegen gaat met een nieuwe hoofdsponsor, een nieuwe coach en een trits nieuwe spelers op de Scandinavische toer. In het eerste deel van de serie De Tussenstand aandacht voor Nijmegen.

De landstitel van vorig seizoen werd letterlijk in de laatste weken gewonnen. Daarmee werden lange perioden van vaak matig ijshockey, de nipte plaatsing voor de play-offs en het vele gerommel in de club natuurlijk compleet overstemd. Het bestuur van Nijmegen Emperors heeft ondanks het onverwachte succes besloten toch te kiezen voor een koerswijziging.

De lijst met vertrokken spelers is imposant. Geen enkele import van vorig jaar keert terug, terwijl ook Casper Swart, Erik Landman, Eric Hoogvliets en Wesley Hendriks konden inrukken. In ruil daarvoor zes nieuwe Zweden en een nieuwe Fin en de terugkeer naar Nijmegen van spelers als Bert van den Braak, Dave Stappershoef en John Versteeg.

In Nijmegen zijn de verwachtingen rond de nieuwe coach Hakan Nygren hooggespannen. De Zweed heeft in eigen land een redelijk grote naam, werkte in verschillende landen in de top en geldt als een coach die jonge spelers beter kan maken. Nijmegen beschikt over een team met veel spelers van 22 jaar en jonger, waardoor er voor Nygren veel werk aan de winkel is. Daarbij ligt er door de landstitel natuurlijk ook veel druk op zijn schouder, waarbij het niet zal meevallen de aimabele NHL-veteraan Larry Sacharuk en de in Nijmegen nog altijd populaire Alexander Jacobs te doen vergeten.

Belangrijke wijzigingen zijn er ook in het doel. Van de drie keepers die Nijmegen vorig jaar gebruikte, Kyle Nixon, Casper Swart en Thijs van Broekhoven, is er geen enkele meer over. Het nieuwe goalie-duo bij Emperors bestaat uit de Zweed Kristofer Martin, broer van de Zweedse gouden medaille winnares Kim Martin, en de uit Tilburg teruggekeerde Marcel den Hartog.

Veel zal het komende seizoen afhangen van het niveau van de buitenlandse spelers. Zijn spelers die vooral in Zweden op het tweede en derde niveau hebben gespeeld goed genoeg om meerwaarde te bieden voor de Nederlandse competitie en is de Scandinavische speelstijl een succesrecept voor Nederland? Duidelijk is in ieder geval wel dat Nijmegen als eerste club in Nederland zijn complete selectie rond heeft en dat is in de Keizerstad ook weleens anders geweest.