NHL winterclassic2009

2 januari 200900:00

Door [email protected]

Detroit wint winterclassic

Nadat afgelopen seizoen de Buffalo Sabres en de Pittsburgh Penguins het tegen elkaar mochten opnemen in de buitenlucht op nieuwsjaardag was het dit jaar de beurt aan twee ‘original six' teams. De Chicago Blackhawks en de Detroit Red Wings traden aan op Wrigley Field in Chicago. Voor bijna 41 duizend toeschouwers wisten Red Wings de punten mee te nemen naar Detroit.

Afgelopen seizoen werd de winterclassic gehouden voor een toeschouwersaantal van 71 duizend mensen in het Ralph Wilson stadion in Buffalo. Dit jaar werd het stadion van de Chicago Cubs voor de gelegenheid omgebouwd tot ijshockeybaan. De eerste reguliere ‘outdoor' wedstrijd in de NHL was in op 22 november 2003. Toen traden de Edmonton Oilers aan tegen de Montreal Canadiens in de buitenlucht van Edmonton in een wedstrijd wat de ‘Heritage Classic' werd genoemd. Omdat deze wedstrijd zo een succes was werd vanaf 2008 de ‘Winterclassic' in het leven geroepen.

Ook commercieel was de wedstrijd een succes voor de geplaagde NHL. Speciale jerseys zijn ontwikkeld voor de deelnemende teams en de NHL heeft deze happening in een korte tijd tot een speciale gebeurtenis weten te maken. De wedstrijd werd daarbij live uitgezonden in zowel Canada als de Verenigde Staten. ‘Deze gebeurtenis doet het goed (bij sponsoren, red) omdat het erg speciaal is. Het is uniek in de zin dit het spel terugneemt naar de oorsprong', zegt NHL commissaris Gary Bettman.

wings_58919.jpg

De Chicago Blackhawks wisten negen van de voorgaande wedstrijden te winnen voor de winterclassic en traden vol vertrouwen aan. De 1e periode wisten zij dan ook naar zich toe te trekken. Bij een temperatuur van ongeveer nul graden kwamen de Blackhawks op een 3 - 1 voorsprong in de 1e periode door onder meer powerplay goals van rookie kris Versteeg en Martin Havlat. Op aangeven van Zetterberg en Hossa wist Mikael Samuelsson het enige tegendoelpunt voor de Detroit achter goalie Christobal Huet te werken in de 1e periode.

In de 2e en 3e periode stelde de huidige Stanley Cup kampioen echter orde op zaken. Door twee vrijwel identieke goals van Jiri Hudler in de 2 periode wisten de Red Wings langszij te komen. Nadat Pavel Datsyuk vervolgens Detroit met een backhander op voorsprong had gezet gaven zij deze niet meer uit handen.

In de 3e periode wisten verdedigers Brian Rafalski en Brett Lebda kort achter elkaar de Red Wings op een beslissende 6 - 3 voorsprong te zetten waarna het spel gespeeld was. Kort voor het einde van de wedstrijd gaf goalie Ty Conklin nog wel 1 doelpunt toe op de Blackhawks. Duncan Keith wist nog de 6 - 4 te maken middels een powerplay goal. Echter dit was nog alleen interessant voor de statistieken.

Voor Detroit goalie Ty Conklin was dit inmiddels de 3e keer dat hij meedeed aan een officiële NHL outdoor wedstrijd. Afgelopen seizoen stond hij bij de Pittsburgh Penguins tussen de palen toen zij wonnen van en in Buffalo. Daarvoor speelde hij voor Edmonton toen zij aantraden tegen Montreal in de ‘Heritage Classic'. Voor volgend jaar is het nog niet bekend waar de Winterclassic gehouden zal worden. Sterke geruchten wijzen in de richting van New York. Echter dit zal pas later bekend gemaakt worden.