17 december 200400:00

Door Joep Meijsen

Dikke nederlaag Oranje

Het experimentele Nederlandse team van bondscoach Theo van Gerwen liep gisteren tegen een 10-2 nederlaag op tegen Slovenië. De Nederlandse treffers kwamen op naam van Justin Bekkering en Ryan van Diemen.

Het was vantevoren al duidelijk dat het Nederlands team het voor zevenhonderd toeschouwers in Jesenice niet makkelijk zou krijgen. Slovenië staat een stuk hoger aangeschreven in de ijshockeywereld dan Nederland, terwijl de bondscoach slechts met een handvol reguliere internationals afreisde naar de voormalige Joegoslavische deelrepubliek.

Het zal dan ook voor vriend en vijand een verrassing zijn geweest dat het na twintig minuten nog maar 1-1 was. Na zes minuten spelen kwam Slovenië op de powerplay via Miha Rebolj op voorsprong toen Dennis ten Bokkel een straf uitzat wegens hooking. Drie minuten later was het echter weer gelijk toen de met Oranje meegereisde Don Nichols de Tilburger Ryan van Diemen in stelling bracht.

Deze voor Nederland flatteuze stand bleef bovendien lange tijd op het scorebord. Oranje kreeg vroeg in de tweede periode zelfs een gouden kans om het initiatief in de ontmoeting te nemen. Doelpuntenmaker Rebolj moet een straf uitzitten wegen hooking, waar de Deense scheidsrechter Casper Christensen direct ook nog een straf voor too many men overheen gooide. Met twee man meer op de ijsvloer slaage Oranje er zelf niet in om te scoren, maar erger nog. Slovenië deed dit we. Tomaz Vnuk was de succesvolle schutter met de shorthanded goal.

Deze treffer was de inleiding voor een golf aan tegentreffers voor de formatie van Theo van Gerwen, waarin ook Marcel Kars ontbreekt. Ales Kranj (2), Grgor Poloncic, Miha Rebolj en Blaz Klinar tillen de stand in negen minuten tijd van 2-1 naar 7-1, waardoor de ontmoeting beslist is in het nadeel van Oranje.

In de derde doorgang vertraagt Nederland de Sloveense scoringmachine. Alleen Gregor Poloncic, Andrej Tavzelj en Dejan Kontrec komen nog tot scoren in de ontmoeting. Via Justin Bekkering doet Nederland zelfs nog iets terug.

Oranje treedt vandaag vanaf 16.00 uur aan tegen Denemarken, dat in de andere wedstrijd op de openingsdag met 3-0 verloor van Italië.