21 augustus 200600:00

Door Joep Meijsen

Doek valt voor Spartak

Een dramatisch vliegtuigongeluk dreigt een einde te maken aan Ă©Ă©n van de beroemdste clubs in Rusland. Spartak Moskou speelt het komende seizoen niet in de Russische liga's en de toekomst op de langere termijn is ongewis van de club die dit jaar zijn zestigjarige bestaan viert.

Op 9 juli 2006 stortte een vliegtuig neer op het vliegveld van Irkoetsk. Een van de inzittenden was de voormalige penningmeester van de Russische ijshockeybond Vadim Melkov. Deze was al maanden bezig met een reddingsoperatie voor het in financiële nood verkerende Spartak Moskou en leek met een groep zakenlieden de club uit de nood te helpen. Met het neerstorten van het vliegtuig vervloog ook deze hoop.

Spartak Moskou werd opgericht in 1946 en geldt als Ă©Ă©n van de traditionele topclubs in het Russische ijshockey. Veel legendes uit de Soviettijd speelden hier korte of langere tijd en vier keer sleepte de club de landstitel binnen. Makkelijk had de club het echter niet in de Soviet-tijd. Zodra ze een topspeler hadden was de kans groot dat deze door het leger werd ingelijfd en in de opstelling van legerclub CSKA Moskou terecht kwam. Als dat al niet gebeurde, lag de politie op de loer om de speler een baan 'aan te bieden', met als gevolg dat deze voor hun club kwam te spelen. Dynamo Moskou.

De club lijkt nu het slachtoffer te worden van de ontwikkelingen in de Russische liga, waar inmiddels met enorme budgetten wordt gewerkt. Het is na de NHL de rijkste ijshockeyliga ter wereld. Daarvoor is overigens nauwelijks een basis. De inkomsten uit recettes zijn te verwaarlozen en de teams moeten betalen om op televisie te komen in plaats van dat er sprake is van een lucratief televisiecontract.

De clubs bestaan vooral van allerlei suikeroompjes. Een miljardair als Roman Abramovich bijvoorbeeld. Veel van de grote olie- en gasconcerns leggen enorme bedragen op tafel om hun werknemers in afgelegen gebieden vermaak te bieden en soms schieten de regionale overheden te hulp. De deelstaat Tartaarstan is bijvoorbeeld de voornaamste geldschieter van AK Bars Kazan. In deze concurrentiestrijd is het moeilijk voor een club als Spartak Moskou om financieel overeind te blijven.

Daar komt nog bij dat Spartak Ă©Ă©n van de liefst vier clubs uit Moskou is die op het hoogste niveau uitkomt. CSKA, Dynamo en Kryla Sovetov zijn ook allemaal op jacht naar geldschieters. De schuldenlast van Spartak lijkt echter het probleem niet. Die bedraagt maar omgerekend 150.000 dollar. 'In Moskou rijden genoeg auto's rond die duurder zijn', schrijft een regionale krant cynisch.

Probleem is echter dat er vele miljoenen nodig zijn om jaar na jaar een competitieve ploeg op het ijs te brengen en daartoe ontbreekt bij de zakenlieden in Moskou vooralsnog de wil. Spartak ontbreekt inmiddels op de lijst van clubs voor de Russische superliga voor het komende seizoen. Ook voor de tweede divisie heeft de club zich niet ingeschreven. De hoop is nu gevestigd op een doorstart over een jaar.

Daartoe is de in Rusland populaire zanger/politicus Iosif Kobson ingeschakeld. Hij moet een serie benefietconcerten gaan geven. Een reddingscomité onder leiding van oud-doelman Boris Mayorov hoopt zo de eerste financiën binnen te halen. Er komt ook een benefietwedstrijd tijdens het internationaal vermaarde toernooi om de Spartak Cup. De beroemde jeugdopleiding van de club blijft ook gewoon functioneren. Daarmee hopen de betrokkenen dat het beroemde rood en witte shirt van Spartak in de toekomst weer over het Russische ijs zal flitsen.