17 januari 200500:00

Door Joep Meijsen

Doelpuntenfestijn 1e divisie

In de slagschaduw van het bekerweekeinde in de Eredivisie werkten de ploegen in de Eerste Divisie hun eerste speelweekeinde van het nieuwe jaar af. Veel is er niet veranderd sinds het einde van de vorige jaargang. Zoetermeer en Groningen staan aan kop en de rest volgt op ruime afstand. Er vielen dit weekeinde wel bijzonder veel doelpunten in de Eerste Divisie.

In een van die wedstrijden vol treffers mocht Dordrecht Lions enige tijd hopen op een goed resultaat tegen koploper Zoetermeer Panters. Voor 150 toeschouwers in het Silverdome stond Dordrecht via treffers van Alex van Vught, Jorne Kloots en Kerst Nolf geruime tijd op voorsprong. De ervaren Manitas Demelinne scoorde echter drie goals, zijn maatje Robert van Yperen schoot twee keer raak, terwijl ook Jordy van Oorschot, Jasper Kick en Raymond Bergen het doel winsten te vinden, zodat de wel erg doelpuntrijke ontmoeting in 9-5 eindigde. Kerst Nolf met zijn tweede van de avond en Sirio Barone deden nog wat terug namens de Dordtenaren, die echter onderaan blijven staan in de Eerste divisie.

De veertien treffers in de vorige wedstrijd werden voor liefst 350 toeschouwers in het noorden nog overtroffen door Groningen en Eindhoven. De zeventien treffers in deze ontmoeting waren echter nog oneerlijker verdeeld, veertien voor de Grizzlies en drie voor de IJsbrekers. In de eerste periode (3-1) viel de schade nog wel mee voor de formatie uit de Lichtstad, maar zes treffers op rij in de tweede en derde periode maakten het verschil voor Groningen. De Eindhovenaren waren overigens maar met veertien spelers afgereisd naar het noorden. Het was feest voor de doelpuntenmakers in de Groningse formatie. Zo schoot de Finse Grizzly Juha Kaari vier keer raak. David Bartos had er twee, Danny Kersholt drie en ga zo maar door. Sjoerd Sijbesma, die tijdens het seizoen terugkeerde uit Amserdam had een goal en twee assists.

Deze monsterscore kon Zoetermeer niet op zich laten zitten. Utrecht Dragons, de nummer drie in de competitie, werd het slachtoffer van deze dadendrang. Op de Vechtsebanen werd het 3-14 in het voordeel van de gasten uit Zoetermeer. Ook hier konden de spelers met een neusje voor doelpunten spierpijn oplopen van het aantal keren dat ze juichend de armen in de lucht mochten steken. Manitas Demelinne had er vier, om zijn seizoenstotaal op 31 te zetten in 17 wedstrijden, Robert van Yperen had er ook al vier, terwijl nog een hele trits andere spelers 'multiple point games' op hun naam brachten. Zo kwam Marco Kronenburg tot een goal en vier assists.

Veel kleiner was het verschil in de ontmoeting tussen Groningen en Tilburg Trappers. Via Robert Eefting en powerplaygoals van David Bartos en Klaver Jan Middelweerd kwam de formatie van Ivan Kocanda in de eerste periode op een ruime 3-0 voorsprong, maar schijnbaar was daarmee de honger naar doelpunten voor dit weekeinde gestild. Trappers kon daar overigens niet zo heel veel productiviteit tegenover stellen. Anders dan hun 'senior'-collega's van het eerste team in de halve finale van de beker, wist de jonge garde dit weekeinde wel het net te vinden. Het jeugdige talent Ivy van den Heuvel, die in de Challenge Cup aan het hoogste niveau mocht ruiken, scoorde twee minuten voor het einde van de tweede periode de eretreffer. Eindstand 1-3.