4 december 200500:00

Door Joep Meijsen

Eaters binnen, Tijgers bijna

De kaarten voor de halve finales van de beker lijken grotendeels geschud. Geleen plaatste zich door een 5-3 zege op Tilburg Trappers, terwijl Amsterdam op de drempel staat dankzij een 8-5 overwinning in de thuiswedstrijd tegen Nijmegen.

Zie de foto's van Amsterdam - Nijmegen

Amsterdam moet nu uit de wedstrijden tegen Den Haag en Tilburg twee punten halen om zich als vierde ploeg te kwalificeren. Als Amsterdam de volle punten haalt uit de overgebleven wedstrijden eindigt de formatie van Ron Berteling zelfs nog de derde plek dankzij een beter onderling resultaat ten opzichte van Geleen.

Jan-Jaap Natte was de grote man bij Amsterdam in de belangrijke ontmoeting met Nijmegen, die min of meer zou uitmaken wie zich als vierde ploeg gaat plaatsen. Natte had drie treffers voor Amsterdam in de nogal doelpuntrijke ontmoeting, waarin de hoofdstedelingen vier keer scoorden op de powerplay.

De winnende treffer in de ontmoeting kwam op naam van Marcel Kars, die in totaal twee keer scoorde. Namens Nijmegen werkte TJ Caig verder aan zijn statistieken met drie goals en een assist. Caig zit inmiddels al op 28 doelpunten voor het seizoen, negen meer dan de nummer twee op de lijst van goalscorers. Zijn inspanningen waren echter tevergeefs.

Nijmegen keek na de eerste periode tegen een 2-1 achterstand aan. Bohuslav Subr maakte er vroeg in de tweede doorgang 3-1 van. Een afstandschot van Nick Verbruggen was de inleiding voor een ware comeback, waarbij TJ Caig ook twee keer scoorde om Nijmegen ineens op voorsprong te brengen. Het was echter Jan-Jaap Natte die alleen mocht doorschaatsen op Kyle Nixon, die de gelijkmaker binnenschoot. Volgens Nijmegen gebeurde dit vanuit buitenspelpositie.

Nijmegen Emperors liep in de derde periode tegen verschillende straffen op, waar Amsterdam vakkundig van profiteerde. Marcel Kars scoorde twee keer op rij met een man meer op het ijs om Amsterdam op een ruime voorsprong te brengen. TJ Caig deed nog iets terug namens de ploeg uit de Keizerstad, maar Jan-Jaap Natte en Lamonte Polet stelden de zege van Amsterdam veilig en daarmee zo goed als een plek in de halve finale.

Geleen stelde zijn plek in de halve finale in de laatste tien minuten van de wedstrijd tegen Tilburg veilig. De wedstrijd was geruime tijd in evenwicht, totdat nieuwkomer Ronnie Grimard de Limburgers na vijftig minuten op een 4-3 voorsprong zette. Achttien seconden voor tijd was het Jamie Visser die de zege en daarmee de halve finale garandeerde.

Voor die tijd wisselden de teams keurig de goals uit. Jason Silverthorn bracht Eaters al na negentien seconden op voorsprong. Doug Stienstra maakte even later gelijk, via John Versteeg kwam Tilburg zelfs op voorsprong, maar twaalf seconden voor het einde van de eerste periode tikte Jamie Visser de ploegen weer in evenwicht.

Dit scenario herhaalde zich in de tweede doorgang. Trappers kwam via Joel Salonen op voorsprong, terwijl Ronnie Grimard voor de gelijkmaker zorgde. Pas toen dezelfde nieuwkomer Geleen in de derde periode nogmaals op voorsprong bracht, had Trappers geen antwoord meer.