Eaters celebrate 1 0 030312

4 maart 201200:52

Door Joep Meijsen

Eaters grijpt het initiatief

Geleen Eaters greep in eigen huis het initiatief in de serie tegen Tilburg Trappers door de openingswedstrijd met 3-1 te winnen. Kay Gielen, Ian McDonald en Jeffrey Mens kwamen namens de winnende ploeg tot scoren in een soms slordige, maar welaantrekkelijke pot ijshockey.

De Geleense ijsbaan Glanerbrook begint op leeftijd te komen. Deze week waren er bijvoorbeeld weer problemen met lekkages in de koeling. Op zaterdagavond vulde de hal zich met bijna tweeduizend toeschouwers, die voor een heerlijk, ouderwets ijshockeysfeertje zorgden bij de start van de serie tussen de twee rivalen.

Eaters won de eerste ronde met overtuiging. Onder leiding van Ian McDonald zette Geleen de meeste goede aanvallen op en had de ploeg het eigenlijk vooral aan zichzelf en het aantal gemiste kansen te wijten dat het aan het eind nog spannend had kunnen worden. Een bij vlagen sublieme Ian Meierdres speelde daar overigens ook een belangrijke rol in. Daarmee was het geen topwedstrijd, maar wel een aardige om naar te kijken. Het scheidsrechtersduo De Brabander/Bergman hield het aantal strafminuten beperkt tot het minimum en daarmee een fijn tempo in de wedstrijd.

Trappers kon in de slotfase niet de vuist maken om het Eaters echt heel moeilijk te maken. ‘We moeten meer doen met de puck in het aanvalsvak', was dan ook een conclusie van de verliezende coach Theo van Gerwen na afloop van de wedstrijd. Toch had Trappers vooral in de eerste periode via onder meer twee keer Raphael Joly en een prima mogelijkheid voor Diederick Hagemeijer de kans om de wedstrijd een heel andere wending te geven.

Het was echter Eaters dat furieus begon aan de wedstrijd en al snel een aantal goede kansen wist te scheppen. Het duurde echter tot na de negende minuut voor de openingsgoal viel. Kay Gielen stuurde de puck richting het doel en via het lichaam van Robbert Maas belandde deze achter Meierdres. Het zou uiteindelijk de enige treffer in de openingsperiode blijven, hoewel Ian McDonald na een weergaloze solo de tweede op zijn stick had, maar er niet in slaagde de Tilburgse doelman te verschalken.

Vooral in de tweede periode was Geleen de betere ploeg. Er was echter foutief uitverdedigen van Tilburg nodig voor de tweede goal. De puck kwam via via pardoes voor de stick van Ian McDonald terecht die hem deze keer nauwkeurig hoog in de hoek in het net deponeerde.
Een lange powerplay met twee en een man meer op het ijs bood Eaters daarna de kans de wedstrijd in een vroeg stadium verder te beslissen. De goal viel echter pas toen alle Tilburgers weer terug waren op het ijs. Jeffrey Mens testte de flipperkasttheorie en zag zijn inzet via een Tilburgse schaats binnenvallen, 3-0. 'Get pucks to the net and good things will happen', is dan ook een bekende ijshockeywijsheid.

Tilburg sloeg via een uitbraak terug. Een voor dit seizoen typerende goal, waarbij Bjorn Willemse Diederick Hagemeijer bediende, die schaatste op en legde op het juiste moment af naar de meegekomen Ivy van den Heuvel, die met een vlammend schot Sami Heinonen klopte. Daarmee legde de international een mogelijke basis voor een come back in de wedstrijd.

Trappers probeerde het in de slotperiode ook wel, maar Geleen kreeg ook in deze periode de meeste kansen. Onder meer McDonald, Burgess, Van Sloun en Glasser kregen goede mogelijkheden de voorsprong verder uit te breiden. Aan de andere kant moest ook Heinonen regelmatig ingrijpen, maar de Finse goal van Geleen had ook een prima avond en zag zijn defensie de meeste rebounds opruimen.

‘We begonnen sterk aan de wedstrijd en hebben dat vol kunnen houden. De belangrijkste wedstrijd in een serie is echter altijd de volgende en die staat voor morgen al op het programma in Tilburg', zei Chris Eimers na de wedstrijd. Met slechts ruim twintig uur tussen de twee ontmoetingen is het de vraag zondag welke ploeg het beste hersteld is van de openingswedstrijd in de serie en welk impact de uitslag van de eerste wedstrijd heeft.