6 maart 200600:00

Door Joep Meijsen

Eaters slaat hard terug

Eaters Geleen heeft in eigen huis hard teruggeslagen in de play-off-serie tegen Heerenveen. De ploeg van Andy Tenbult klopte voor twaalfhonderd toeschouwers de Flyers met liefst 5-0. Jamie Schaafsma trof twee keer doel, terwijl Jamie Visser drie assists op zijn naam bracht.

Eaters thuis of uit is al sinds mensheugenis een wereld van verschil. In het verleden zag de ploeg er voor eigen publiek soms onverslaanbaar uit, maar liet het team zich in uitwedstrijden makkelijk kloppen. Tijdens de eerste wedstrijd van de serie vorige week in Heerenveen hield de ploeg uit Limburg echter de spanning tot bijna de laatste minuut in de wedstrijd en in eigen stadion kon het team daar nog een flinke schep bovenop doen.

Heerenveen Flyers kwam nauwelijks in het stuk voor en liep tegen de nodige straffen op. Dit werd door Eaters Geleen handig uitgebuit, drie van de eerste vier treffers werden op de powerplay gescoord. Ook Geleen speelde een aantal keren met een man minder, maar de penaltykill van de Limburgers draaide zondagavond op volle toeren.

Een straf tegen Marco Postma wegens tripping leverde Eaters in de zesde minuut de eerste treffer op. Terwijl de laatste seconden van de powerplay wegtikten was het de halverwege dit seizoen verrassend in de Nederlandse competitie teruggekeerde Nederlandse Canadees Steve Kruize die Geleen op voorsprong bracht.

Na een kwartier spelen was het weer raak. Lambert Keulen kreeg de treffer op zijn naam, waardoor Eaters met een ruime voorsprong kon gaan rusten.

De Limburgers gebruikten de openingsfase van de tweede periode om de wedstrijd te beslissen. De Nederlandse-Canadees Jamie Schaafsma was vorig seizoen de topscorer bij Geleen. Dit seizoen speelt de technisch begaafde aanvaller echter een beetje in de schaduw van enkele andere aanvallers. In deze play-off-wedstrijd trok hij echter weer alle aandacht naar zich toe.

Eerst werd Matt Korthuis naar de strafbank gestuurd, even later gevolgd door Jacco Landman. De vijf tegen drie duurde maar korte tijd, maar het was genoeg voor Schaafsma om te scoren. Toen luttele minuten later Tyler Palmiscno wegens hooking mocht gaan brommen was het weer Jamie Schaafsma die toesloeg voor de 4-0. Derek Campbell zorgde aan het einde van de periode voor de slagroom op de taart met de 5-0.

Het slot van de periode werd nog opgeluisterd met een klein opstootje, maar dat was ook de laatste opwinding in de ontmoeting. Geleen hield het voor gezien en Heerenveen zag weinig perspectief op een comeback. Bij Heerenveen had op dat moment Marcel Nijland al plaatsgemaakt voor Rudie van der Holst.

Door de winst van Geleen is de stand in de serie 1-1. Beide teams komen elkaar woensdagavond weer tegen in Thialf. Aanvangstijd van de ontmoeting is half acht.

Foto's: www.fido2000.nl