Eaters glasser celebrate 180312

18 maart 201223:50

Door Joep Meijsen

Eaters trekt de stand gelijk

Geleen Eaters pakte in eigen huis een 3-1 overwinning op Den Haag om zo de stand in de best-of-five op 1-1 te brengen. Matt Glasser had een goal en een assist in de wedstrijd die bol stond van de spanning.

Play-off-wedstrijden of misschien wel hele play-offs kunnen op basis van bepaalde momenten van koers veranderen. In de tweede wedstrijd van de best-of-five tussen Den Haag en Geleen was er enkele minuten voor tijd zo'n moment. Bij een stand van 2-1 in het voordeel van Eaters vuurt Jan-Jaap Natte een schot af op Sami Heinonen, waarna de rebound wordt ingeschoten.

Als de puck het net raakt, is het doel echter van zijn plaats. Scheidsrechter Martin de Wilde oordeelt na een bezoek aan de officialsbank voor de beelden en meer overleg met zijn collega dat de treffer niet telt. Het doel was van zijn plek op het moment dat de puck de lijn passeerde.

Het protest op het ijs is fel en ook na afloop zeggen de spelers van Den Haag er zeker van te zijn dat het een geldige treffer was. In de wedstrijd zelf blijft de score echter onherroepelijk gehandhaafd en in de eerstvolgende aanval zorgt Matt Glasser voor de 3-1 in het voordeel van Eaters en beslist de wedstrijd definitief. Het evenwicht in de wedstrijd kantelt helemaal de kant van Geleen op.

Het vormde het einde van een wedstrijd die veel meer weg had van een Ă©chte play-offwedstrijd dan de ontmoeting van zaterdag. De hal in Geleen was stampvol en dampte vooral in de openingsfase om de thuisclub een duwtje in de rug te geven na de nederlaag van een dag eerder. Hoogstaand was de wedstrijd nog steeds niet, maar het was wel oerspannend en de emoties liepen op sommige momenten hoog op.

De openingsfase was duidelijk voor Geleen, dat werd echter pas in een treffer omgezet toen Den Haag werd bestraft voor too many men on the ice. Kipp Workman vuurde de puck af richting het doel en Shawn Collymore stond op de juiste plek om de losvallende puck binnen te schieten. Eaters op voorsprong.

Direct daarna een langdurige powerplay met twee man meer op het ijs voor Geleen als achter elkaar Marco Postma, TJ Caig en Matt Korthuis naar de strafbank worden gestuurd. Hijs slaagt er echter in om door deze situatie heen te komen en meer grip te krijgen op de wedstrijd. Een incident tussen Jeff Smith en Kay Gielen helpt daarbij. Laatstgenoemde krijgt een matchpenalty voor head butt, waardoor Den Haag uiteindelijk een powerplay krijgt.

In die situatie met een man meer is het John Gordon die vrijwel direct uit de face-off de trekker overhaalt en de Haagse formatie op gelijke hoogte brengt. Den Haag krijgt daarna meer kansen, onder meer een snoeihard schot van diezelfde Gordon die uiteindelijk via de schouder van Sami Heinonen over gaat. Dat er veel druk en spanning op de serie staat, blijkt daarna als de twee teams bij het verlaten van het ijs bijna op elkaar stoten. Uiteindelijk worden de gemoederen zonder verdere straffen gesust.

In de tweede periode minder emoties en minder spektakel. Het spel golft wel op en neer en beide teams krijgen kansen. Beste kans voor Geleen is voor David Burgess, die de puck wist af te nemen van Alexander Selivanov en daarna door Ian McDonald in positie wordt gebracht. De Slowaakse doelman van Den Haag, Imrich Petrik, brengt echter uiteindelijk redding. Aan de andere kant vuurt Selivanov een giftig schot af, dat via het masker van Heinonen over gaat.

Deze situatie herhaalt zich vroeg in de derde periode als een schot van John Gordon het masker van de Geleense doelman raakt. Het is echter Geleen dat in de openingsminuut de treffer scoort. Ian McDonald krijgt tijd en ruimte voor het doel, kan wachten tot Imrich Petrik een keuze moet maken en schiet de puck vervolgens hoog in het net. Geleen weer op voorsprong.

Geleen laat daarna de kansen liggen om de wedstrijd voortijdig te beslissen. Shawn Collymore ziet zijn inzet gestopt door Petrik, David Burgess krijgt twee dotten van kansen en Lars van Sloun komt net niet tot een schot. Aan de andere kant lijkt Jan-Jaap Natte vrije doorgang te hebben richting het doel, maar hij wordt door een terugrijdende verdediger uiteindelijk gestuit.

Op jacht naar de gelijkmaker wordt Den Haag sterker en een herhaling van de zaterdagavond lijkt een reële mogelijkheid. Korthuis is dichtbij de gelijkmaker als Sami Heinonen een rebound moet weggeven op een schot van TJ Caig. Uiteindelijk is het Marco Postma die de gelijkmaker lijkt te scoren na het schot van Natte. De goal wordt echter afgekeurd en Eaters schaatst naar de overwinning.

De serie gaat dinsdagavond verder in Den Haag. Geleen moet het dan stellen zonder de geschorste Kay Gielen. Het is ook de vraag of Jeffrey Mens dan speelklaar is. Bij Den Haag keert Marcel Bruinsma in deze serie niet terug. Met de score in de serie op 1-1 is het in ieder geval zeker dat de finalereeks nog tot komende vrijdag duurt.