Div ED logos 201415

2 december 201416:10

Door Joep Meijsen

ED: Toppers morsen geen punten

Slechts drie wedstrijden in de Eerste Divisie afgelopen weekeinde. Koploper Zoetermeer en achtervolger Den Haag maakten in hun wedstrijden geen fouten, terwijl Amsterdam dankzij een comeback in de slotperiode een ruime zege boekte in Den Bosch.

Den Haag - Tilburg 4-0
De Uithof was meer dan uitstekend gevuld voor de herhaling van de finale om het landskampioenschap in de Eredivisie van vorig jaar. Alleen kwam nu het tweede team van Tilburg op bezoek en was het Den Haag dat de winst pakte. Dankzij veel publieksacties zaten er maar liefst 1325 toeschouwers in het stadion om de wedstrijd te bekijken.

Bij Den Haag ook een opmerkelijke debutant in de persoon van de 29-jarige Slowaak Slavomir Bodnar, een voormalige jeugdinternational van zijn land die op het hoogste niveau speelde bij Kosice en tot 2011 op het tweede niveau in de Slowaakse competitie. Verdediger Bodnar is intussen in Nederland beland en speelde op lager niveau bij Leiden, waar hij door Den Haag werd ontdekt, waar hij Claudia van Leeuwen aan haar shutout kon helpen. Als alles meezit krijgt Bodnar in de defensie bij Den Haag mogelijk gezelschap van international Jan Jaap Natte, die tot nu toe dit seizoen nog niet in actie kwam, maar een comeback overweegt.

Joey Verreijen en Andri Salomonson haddeb een goal en twee assists in de wedstrijd, Manitas Demelinne een goal en een assist, terwijl ook Johan Rurup scoorde in de 4-0 overwinning voor de Haagse ploeg.

Heerenveen - Zoetermeer 1-14
Het tweede team van Heerenveen leed zijn zesde nederlaag op rij in de Eerste Divisie. Koploper Zoetermeer had in Thialf weinig moeite met de Friese nummer laatst van de ranglijst. De telg uit een bekende ijshockeyfamilie Tobias Kathan, ex-Amsterdam, scoorde vier keer. Thomas Borgman nam twee goals voor zijn rekening, net als captain Pascal van de Velde. Fons van Hoorn, Leroy Haanstra, Jason Boereboom, Marino Bakker, Jobert van Koot en Scott van den Elskamp kwamen ook tot scoren. Het tegendoelpunt kwam van de stick van Mark Hoekstra en werd vlak voor tijd shorthanded gescoord. Door de zege blijft Zoetermeer één punt voorstaan op Den Haag. Op vrijdagavond 9 januari spelen de twee clubs uit de regio Haaglanden voor de tweede keer tegen elkaar.

Den Bosch - Amsterdam 5-9
Amsterdam klimt naar de vierde plaats op de ranglijst met een zege in Den Bosch, dat daardoor achterstand op de twee toppers in de Eerste Divisie ziet oplopen naar respectievelijk zes en vijf punten. Amsterdam heeft negen punten verzameld en staat dus nog maar een puntje achter op de Bosschenaren. Die leken juist op weg naar een zege te zijn voor 110 toeschouwers in het Sportiom. Chajim Bakker scoorde drie keer, terwijl ook Justin Evers en Brian de Winter tot scoren kwamen. Omdat alleen Jason Forward en Calvin Pohlman het net wisten te vinden achter Thijs van Oosterhout stond Den Bosch na 35 minuten op een riante 2-5 voorsprong.

Die werd in het restant van de wedstrijd niet weggepoetst, maar weggevaagd door Amsterdam. Twee ervaren Eredivisie-spelers namen daarbij het voortouw. Calvin Pohlman voerde zijn doepuntentotaal in de wedstrijd op naar vijf en nam in de hele wedstrijd ook nog drie assists voor zijn rekening. Daarmee was hij dus betrokken bij acht van de uiteindelijke negen goals. John Versteeg scoorde nog twee keer en had vijf assist, terwijl ook Julian Berteling tot scoren kwam.