Div ED logos 201415

19 januari 201520:00

Door Joep Meijsen

ED: Veel goals in Amsterdam

Koplopers Zoetermeer en Den Haag maakten geen fouten in de Eerste Divisie afgelopen weekeinde, al had Panters daar penaltyshots voor nodig. Amsterdam won een doelpuntrijk duel in eigen stadion en profiteerde in de strijd om de derde plaats van een misstap van Nijmegen in Den Bosch.

Als de competitie in de Eerste Divisie afgelopen weekeinde was geëindigd, had Zoetermeer het in de kwartfinales van de play-offs moeten opnemen tegen Den Bosch, Den Haag tegen Eindhoven, Amsterdam tegen Dordrecht en Nijmegen tegen Groningen. Maar er kan nog veel verschuiven.
Bovenin heeft Den Haag een achterstand van Ă©Ă©n punt op koploper Zoetermeer, maar twee wedstrijden minder gespeeld. Amsterdam staat derde, maar Nijmegen en Groningen staan op twee punten met Ă©Ă©n wedstrijd minder gespeeld. Het gat tussen de nummer acht (Den Bosch) en negen (Tilburg) is maar drie punten, waarbij Trappers nog een wedstrijd te goed heeft. Op zondag 22 februari wordt de laatste wedstrijd van de reguliere competitie gespeeld en kan de balans worden opgemaakt. Teams hebben nog tussen de drie en vijf wedstrijden te spelen.

Heerenveen – Den Haag 0-14
Den Haag werkte in Thialf aan het doelsaldo. De teller stopte vast bij veertien goals, terwijl Clint Soer in het doel bij Den Haag een shutout op zijn naam bracht. Alan van Bentem nam drie van de goals voor zijn rekening, terwijl Andri Salomonson zelfs vier keer het net achter Fabienne Gooijer wist te vinden. Joey Verreijen had twee goals, net als Diordy Vols. Mike van Oeveren, Stace van Bentem en Ben Rurup pikten ieder ook nog een goaltje mee. De thuiswedstrijd tegen Groningen volgende week zal een lastigere uitdaging worden voor Den Haag. Heerenveen zal moeten afwachten hoe de nieuwe opzet in het Nederlandse ijshockey gaat worden of afdalen naar de Promotiedivisie.

Amsterdam – Dordrecht 7-5
Ruim vierhonderd toeschouwers zagen een aantrekkelijk duel waarin Amsterdam de dominante ploeg was, maar Dordrecht scherp wist te counteren en veel economischer omging met de kansen. Treffers van John Versteeg en Julian Berteling in de laatste zes minuten bezorgden Amsterdam de winst.
Wedstrijden van Amsterdam staan dit seizoen garant voor veel doelpunten. De ploeg van speler/coach John Versteeg heeft na Zoetermeer en Den Haag de meeste goals voor en alleen de twee laagst geplaatste teams in de Eerste Divisie hebben meer goals tegen.
Straffen tegen Olivier Leenders en Daniel Perrier stelden Valentijn Scheffe in staat Dordrecht vroeg op 0-2 te brengen. Ook na twintig minuten was het voordeel nog voor de Dordtenaren. Philipe Boutrsgirgis wist Jacob van Duin te passeren, terwijl Donny van Musscher en Calvin Pohlman namens Amsterdam tot score kwamen.
Via goals van Olivier Leenders en Michael Mackie Kwist nam Amsterdam in de loop van de tweede periode het initiatief, maar via een mooie solo van Willy Schut en een treffer van Scott van Rijswijk was het Dordrecht dat opnieuw met een voorsprong leek te gaan rusten. Vijf seconden voor het einde van de tweede periode bracht Olivier Leenders de teams echter weer op gelijke hoogte.
In de slotperiode verzuimde Amsterdam lange tijd te scoren, maar uiteindelijk waren het dus Versteeg en Berteling die de punten in Amsterdam hielden.

Zoetermeer – Groningen 2-1 (PS)
Voor 450 toeschouwers had Panters penaltyshots nodig om van Groningen te winnen. Thomas Borgman scoorde uiteindelijk het beslissende shot. Kevin Kuiper zette Groningen al vroeg op voorsprong, waarna aan het eind van de tweede periode Scott van den Elskamp voor de gelijkmaker zorgden. Het waren ook de enige treffers in de wedstrijd van de doelmannen. De Panters trokken uiteindelijk wel aan het langste eind.

Den Bosch – Nijmegen 5-3
Nijmegen Devils liet een steekje vallen in de strijd om de derde plaats met een 5-3 nederlaag in Den Bosch. Opvallend daarbij was dat vier van de vijf Bossche goals werden gescoord door spelers die in het verleden het shirt van Nijmegen droegen. Mark Schra scoorde twee keer, terwijl ook Chajim Bakker en Brian de Winter Jeffrey Vermeulen wisten te passeren. Luuk Lambregts maakte de wedstrijd af in het lege net. De Nijmeegse goals werden gescoord door Harry Verdonschot, Mike Vedder en Peter Vissers. Door de zege neemt Den Bosch afstand van de onderste teams op de ranglijst.

Tilburg – Eindhoven/NIJA 2-3 (OT)
De burenstrijd tussen Tilburg en Eindhoven werd uiteindelijk in overtime gewonnen door de ploeg uit de Lichtstad die een achterstand van twee goals moest wegwerken om de extra tijd af te dwingen. Niels Lemans en Bram van Uden hadden Tilburg het voordeel gegeven, maar Jonne de Bonth en Angelo van Hulten trokken dit in de slotperiode weer recht, waarna Joey Beeren de klus in overtime afmaakte.