21 december 200400:00

Door [email protected]

Einde McFarlane dreigt

Tony Twist is boos. De voormalige NHL-enforcer heeft Todd McFarlane Productions aangeklaagd wegens ongeoorloofd gebruik van zijn naam. Een Amerikaanse jury kende Twist deze week 15 miljoen euro toe, waardoor McFarlane failliet dreigt te gaan. McFarlane produceert ook de bekende ijshockey actiefiguurtjes.

McFarlane is de bedenker van Spawn, een populair stripfiguur. Een van de tegenstanders van Spawn is de geweldadige maffiabaas Antonio 'Tony Twist' Twistelli. En McFarlane heeft de echte Tony Twist destijds nooit om goedkeuring gevraagd voor het gebruik van zijn naam.

Twist claimt dat de strip zijn imago benadeeld heeft en dat het hem sponsordeals gekost heeft. De Canadees speelde in de jaren negentig bij de Quebec Nordiques en St. Louis Blues. Hij was een betere vechter dan schaatser en zat tijdens zijn NHL-carriere 1.121 minuten in de strafbank.

McFarlane zegt het gebruik van de naam van Twist onder het recht op vrije meningsuiting valt. Maar de Amerikaanse jury is het daar niet mee eens. Zij oordeelden dat McFarlane voordeel heeft behaald uit het gebruik van de naam van Twist en kenden de enforcer een schadevergoeding van maar liefst 15 miljoen euro toe.

Direct na de uitspraak vroeg Todd McFarlane Productions uitstel van betaling aan. Deze eerste stap op weg naar faillissement biedt het bedrijf nu bescherming tegen crediteuren. Dit geeft het bedrijf de tijd om de financien op orde te krijgen, in een poging een faillissement te voorkomen.

Mocht McFarlane failliet gaan, dan kan dit ook het einde betekenen van de bij ijshockeyfans zo geliefde actiefiguurtjes.