3 maart 200600:00

Door [email protected]

Emperors stunten thuis

Nijmegen Emperors trok vrijdag in het Triavium de stand in de halve finale playoff series tegen Amsterdam Tijgers gelijk. De enige goal van de avond werd al in de derde minuut van de wedstrijd door TJ Caig gescoord.

Ron Berteling baalt na de wedstrijd zichtbaar van het verlies. Zittend op een tafel drinkt hij uit een blikje bier. 'Casper Swart keepte een hele goede wedstrijd', zegt Berteling. 'En wij hadden moeite met de hoeveelheid special teams die we op het ijs moesten zetten. Daardoor kwamen we nauwelijks in een ritme en verzuimden we uiteindelijk te scoren.'

De vele Nijmeegse powerplays droegen zeker bij aan een avondje nagelbijtend ijshockey voor de aanwezige toeschouwers. Nijmegen kwam sterk uit de startblokken en dwong Amsterdam in de verdediging.

In de derde minuut kreeg Caig de puck door Brenk aangespeeld op het moment dat hij het aanvalsvak inreed. Van de kop van de faceoff cirkel vuurde hij een kanonskogel af, die onhoudbaar voor Kalousek in de rechterbovenhoek verdween.

Mede door het aantal straffen waar Amsterdam tegenaan liep kon Nijmegen het tempo blijven bepalen. In de tiende minuut van de wedstrijd verdween de puck op zo'n powerplay uit de clutch in de goal. Scheidsrechter Meier oordeelde echter dat de puck het net in geschopt was en keurde de treffer resoluut af.

Het duurde uiteindelijk tot de slotfase van de eerste periode voordat Amsterdam een serieus wapenfeit kon aantekenen. Bohuslav Subr leek de gouden kans op de stick te hebben om de 1-1 op het bord te zetten, maar miste oog-in-oog met Swart.

Ook de tweede periode startte weer met een sterk Nijmegen, maar Amsterdam werkte zich langzaam terug in de wedstrijd. Op een hoofdstedelijke breakaway bracht Emperors verdediger Steven Johns cruciale redding met een fraaie duik voor de puck. Kort daarna kreeg Nijmegen weer een aantal kansen om de wedstrijd in een 5-tegen-3 powerplay te beslissen. Maar de Emperors leken nauwelijks serieus met al die mogelijkheden om te kunnen gaan.

Aan het einde van de tweede periode kreeg TJ Caig van scheidsrechter Meier zelfs een penaltyshot in de schoot geworpen. Kalousek liet zich echter niet verschalken en Nijmegen moest verder met de krappe marge van Ă©Ă©n goal.

Ook in de derde periode was het weer vooral Nijmegen dat de kansen creëerde. Tristan Cameron-Harper en Bob Teunissen kregen de beste mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. En zo stevende de ontmoeting langzaam maar zeker af op een zeer spannende slotfase.

Met een straf voor Marcel Kars op 57:01 leken de kansen van Amsterdam Tijgers nog verder te slinken. Een echt slotoffensief kon de ploeg dan ook pas creëeren in de laatste minuut, toen Kars weer uit de strafbank was. In een ultieme poging de wedstrijd gelijk te trekken werd ook Kalousek van het ijs gehaald.

Nijmegen hielp Amsterdam nog bijna een handje met een blunder op de wissel. In eerste instantie verschenen zes spelers op het ijs om de Amsterdamse aanval te keren. Voordat scheidsrechetr Meier kon ingrijpen sprongen twee spelers weer terug in de bank, waardoor slechts vier Nijmegenaren de hoop op een stunt moesten verdedigen. Het duurde seconden voordat de vijfde speler zich weer op het ijs meldde.

Swart verrichtte seconden voor tijd nog een prachtige redding. Pas op de eindzoemer had Nijmegen weer genoeg controle over de puck om deze richting Amsterdamse goal te schuiven. De tweede goal van Caig zou niet meer tellen, maar de Nijmeegse zege was zeker.

'Het was vanavond zeker geen onderschatting van onze kant', zegt Berteling. 'Ik heb de jongens vooraf gewaarschuwd dat we hier zouden moeten vechten om de winst. Hopelijk kunnen we morgen in eigen huis weer op voorsprong komen in de serie.' Amsterdam en Nijmegen spelen in verband met de aanwezigheid van een cameraploeg van de NOS zaterdagavond al om 18:00 uur.