29 december 200400:00

Door Joep Meijsen

Eredivisie - Statistieken 2

In het tweede deel van de statistische terugblik op het seizoen tot nu toe aandacht voor de 'bad boys' van de Nederlandse competitie. Wie kreeg de meeste straffen, wie zat het vaakst op de strafbank en wie scoort er de meeste punten per strafminuut.

De ultieme badboy van Nederland tot nu toe dit seizoen is de Nederlands Canadees Kyle Schutte, die in 21 wedstrijden twee uur en twaalf minuten aan straftijd opliep. Gisteren bleek dat Geleen ontbrak in de top tien van topscorers, maar in de toplijst van strafbankkampioenen is de ploeg van Andy Tenbult drie keer vertegenwoordigd. Dat geldt overigens ook voor Den Haag. Twee Heerenveners en twee Tilburgers completeren de lijst, wat betekent dat Amsterdam (meestbestrafte Mark Bultje, 43) en Nijmegen (Nick Verbruggen, 43) niet in de lijst van grootste brokkenmakers voorkomen.
Opvallend is de aanwezigheid van Carl van Neer, die slechts zes wedstrijden speelde. Ook blijkt Jimmy Raats precies 1 minuut ondeugender dan zijn teamgenoot Jozer Rekem.

RankNaamStrafminuten
1Kyle Schutte (GEL)132
2Casey van Schagen (TIL)79
3Matt Korthuis (HEE)74
4Peter van Biezen (TIL)69
5Jimmy Raats (DH)61
6Jozef Rekem (DH)60
7Carl van Neer (GEL)54
8Petr Jezek (GEL)51
9Kristoff van den Broeck (DH)51
10Robert Starke (HEE)50

De bovenstaande lijst is natuurlijk een tikkeltje misleidend. Wie veel vecht of grove overtredingen begaat wordt door de scheidsrechter naar de kleedkamer gestuurd, ontvangt twintig strafminuten en mag lekker gaan zitten uitrusten. Ook protesteren ten behoeve van een misconduct helpt het aantal strafminuten fors omhoog. De vraag is dan ook gerechtigd welke spelers het vaakst voor reguliere overtredingen naar de kant zijn gestuurd.

Aantal 2-minuten straffen

RankNaamStraffen
1Matt Korthuis (HEE)27
2Kyle Schutte (GEL)21
3Jozef Rekem (DH)20
4Stanislav Vernikov (GEL)16
5Marc Visschers (NIJM)16
6Marijn den Dulk (DH)16
7Robert Starke (HEE)15
8Wesley Hendriks (NIJM)15
9Donald Nichols (HEE)15
10Jeff Trembecky (TIL)14

De top drie kennen we uit het eerdere lijstje, hoewel er een andere 'koploper' is. Matt Korthuis van Heerenveen. Plotseling zien we echter ook andere namen opduiken. Stanislav Vernikov van Geleen bijvoorbeeld. Daar zijn ineens ook Nijmegenaren aan de top van de lijst, met zowel Marc Visschers als Wesley Hendriks.

De term 'enforcer' is een bekende uit het Canadese ijshockey. Kortom, welke strafbankspecialist is tevens aanvallend succesvol. We zullen het maar even de virtuele Gordie Howe Trophy noemen, naar deze legende is een heel eigen hattrick genoemd; een goal, een assists en een fight in Ă©Ă©n wedstrijd. Hiertoe delen we het aantal punten door het aantal strafminuten. De uitkomst is zeg maar de speler die relatief het meest succesvol is ondanks veel tijd in de strafbank.

'Gordy Howe Trophy'

RankNaamPM/Pts
1John Versteeg (NIJM)1,25
2Bob Teunissen (NIJM)1,00
3Jeff Trembecky (TIL)0,92
4Tristan Senior (DH)0,86
5Mark Bultje (AMS)0,84
6Don Nichols (HEE)0,80
7Lambert Keulen (GEL)0,77
8Marco Postma (HEE)0,53
9Casey van Schagen (TIL)0,44
10Trevor Sherban (AMS)0,44

Tja, wat moeten we met deze uitkomst? Schijnbaar is John Versteeg de speler die relatief de meeste punten per strafminuut maakt. Bob Teunissen loopt exact 1 op 1 qua punten en strafminuten, terwijl alle andere spelers meer op de strafbank zitten dan ze punten maken. Wat levert de omgekeerde berekening op. Aantal punten gedeeld door strafminuten. Wederom met de ondergrens van dertig strafminuten, zodat alleen de 'heavies' meetellen.

RankNaamPts/PM
1Jeffrey van Iersel (TIL)16,00
2Kristoff van den Broeck (DH)10,20
3Marijn den Dulk (DH)8,00
4Nick Verbruggen (NIJM)7,17
5Alan van Bentem (DH)6,40
6Jozef Rekem (DH)6,00
7Rene Vugts (NIJM)5,83
8Jimmy Raats (DH)5,55
9Kyle Schutte (GEL)5,28
10Mark Donders (TIL)5,13

Dit zijn dus de spelers die relatief de meeste tijd op de strafbank doorbrengen ten opzichte van het aantal punten dat ze op het scorebord doorbrengen. Jeffrey van Iersel is de relatief minst effectieve speler in deze berekening. Opvallend is dat de lijst voor de helft bestaat uit spelers van Den Haag Wolves, aangevoerd door hun speler/coach Kristoff van den Broek. De strafbankkoning van Nederland, Kyle Schutte bevindt zich in de onderste regionen van deze top tien. Overigens is Carl van Neer buiten deze ranglijst gelaten. Deze speler heeft weliswaar 54 strafminuten, maar nog geen enkele goal of assist.