2 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Favorieten ongeslagen

De grote favorieten in de World Cup of Hockey bleven ook in hun tweede wedstrijd ongeslagen. Canada had weinig moeite met Slowakije (5-1), terwijl Zweden een comeback van de Tsjechen weerstond en in eigen huis een 4-3 zege boekte.

Voor de wedstrijd tussen Zweden en Tsjechië deden de wildste geruchten de ronde over onenigheid in het kamp van de Tsjechen. De nederlaag tegen Finland was hard aangekomen en coach Vladimir Ruzicka besloot sterspeler Milan Hejduk naar de tribune te verwijzen. Dit leidde tot veel protesten bij de andere spelers, waarbij Jaromir Jagr zelfs zou hebben gedreigd het vliegtuig naar huis te pakken.

Deze houding was ook in de wedstrijd te zien. De Tsjechen deden nauwelijks moeite om het Zweden echt lastig te maken. Via treffers van Peter Forsberg, Fred Modin, Mattias Ohlund en Henrik Zetterberg liep Zweden in de eerste twee periodes uit naar een ruime 4-0 voorsprong.

De ploeg uit ScandinaviĂ« werd dan ook verrast toen Tsjechië in de derde periode ineens met veel inzet en energie begon te werken aan een comeback. De Tsjechen schoten in de derde doorgang 18 keer op het doel tegen twee schoten van Zweden. Via Martin Rucinsky, Marek Zidlicky en Patrik Elias kwam de ploeg nog enorm dichtbij.

De slotfase van de wedstrijd was wild, opwindend en leidde nog bijna tot een gelijkmaker, maar Zweden kon de minieme voorsprong op het tandvlees naar de eindstreep brengen.

Canada had een makkelijkere avond tegen Slowakije. De ploeg van coach Pat Quinn kwam als een donderlicht uit de startblokken. Binnen vijf minuten zetten Joe Thornton en Ryan Smyth Canada al op een 2-0 voorsprong.

Pas daarna leken de Slowaken wakker te worden en dwong de ploeg doelman Martin Brodeur tot enkele uitstekende saves. Het offensief van Slowakije was echter van korte duur. Canada was duidelijk de betere ploeg en kwam makkelijk tot scoren. Simon Gagne werkte een assist van Martin St. Louis binnen, terwijl St. Louis zelf en Ryan Smyth ook nog tot scoren kwamen. Martin Cibak redde de eer voor Slowakije.

Toch ging niet alles goed voor Canada. Wade Redden viel uit met een blessure, terwijl Ed Jovanovski door een blessure in de eerste wedstrijd definitief is uitgeschakeld voor het toernooi. Ook de Slowaken raakten een speler kwijt, Peter Bondra moet de rest van het toernooi missen.

Vanavond twee wedstrijden in de World Cup of Hockey. In Keulen speelt Finland tegen Duitsland, terwijl de Verenigde Staten het opneemt tegen Rusland.