6 september 200400:00

Door [email protected]

Finaleronde WCH begint

Het voorspel is voorbij en het echte werk kan beginnen. Met het gelijkspel van Finland en Zweden, en Rusland's winst op Slowakije is het programma voor de World Cup kwartfinales bekend.

Finland mag het vandaag al in Helsinki opnemen tegen Duitsland. Morgenavond maken Zweden en Tsjechie in Stockholm onderling uit wie naar de halve finale mag.

De Finnen eindigden op doelsaldo eerste in de Europese divisie. Zaterdagavond hield het team aartsrivaal Zweden in Helsinki op een 4-4 gelijkspel.

Met 11 seconden te gaan in de wedstrijd stond de thuisploeg nog op een 4-3 voorsprong. Colorado Avalanche forward Peter Forsberg wist echter op het nippertje, tijdens een 5-op-3 powerplay, de puck achter de wederom subliem keepende Kiprusoff te werken. In overtime kwamen de Zweden echter niet meer tot scoren en moesten daardoor genoegen nemen met een tweede plek. En een zware kwartfinale tegen de Tsjechen.

In de Noord-Amerikaanse divisie ontmoet Team USA dinsdag de sterke Russen. Canada mag woensdag aantreden tegen Slowakije.

De Russen eindigden tweede in de divisie door een verlies op Canada en winst op Slowakije afgelopen weekend.

Brad Richards, Kris Draper en Joe Sakic zetten de USA zaterdag op een 3-0 voorsprong, voordat Sergei Gonchar in de derde periode de Russische eer redde. Zondag scoorde top draftpick Alexander Ovechkin op zijn debuut in een ruime 5-2 overwinning op de Slowaken.

Team USA behaalde vrijdag met een 3-1 overwinning op Slowakije de eerste winst van het toernooi. Voor de Amerikanen is de kwartfinale van dinsdag de eerste wedstrijd in vier dagen. Voor de Russen is het de derde in vier dagen. "En dan maakt het niet uit tegen wie je speelt. Dat wordt een zware wedstrijd", zegt Ruslands sterforward Alexei Yashin.

Slowakije zal woensdag een stevige kluif hebben aan de Canadezen. Het ongeslagen sterrenteam van Mario Lemieux speelt een thuiswedstrijd in Toronto, terwijl de Slowaken alle wedstrijden tot nu toe verloren in dit toernooi.

Aanstaande vrijdag en zaterdag worden de halve finales in Minnesota en Toronto beslist. Dinsdag 14 september wordt in het Air Canada Centre in Toronto de finale van de World Cup of Hockey 2004 gespeeld.