Flashback Logo

18 maart 202008:16

Door Joep Meijsen

Flashback: Amsterdam heeft zicht op de titel

De terugkeer van een geliefde rubriek. Nu het ijshockey overal stilligt, beginnen we met een nieuwe serie terugblikken op vijf, tien en vijftien jaar geleden. Met een finale tussen Amsterdam en Heerenveen, halve finaleseries tussen Tilburg en Den Haag en Nijmegen en Geleen in 2010 en de finale tussen Tilburg en Heerenveen van vijf jaar terug.

15 jaar geleden

De finale van het seizoen 2004/05 ging tussen Heerenveen Flyers en Amsterdam Bulldogs. Het was het seizoen dat Amsterdam Karl Dykhuis op het ijs had staan, de speler van de Montreal Canadiens. De NHL lag toen immers ook stil, al was het om een andere reden. De eerste wedstrijd werd een ware thriller. Marcel Kars bracht Amsterdam op voorsprong en Chris Eimers zorgde voor de tweede treffer tegen de Heerenveense doelman Rudie van der Holst.

Flyers kwam echter terug in de wedstrijd. Nog voor het einde van de eerste periode zorgde Tyler Palmiscno voor de aansluitingstreffer, waarna Marco Postma en Matt Korthuis vroeg in de tweede periode tot scoren kwamen tegen doelman Mark McArthur om Heerenveen op voorsprong te zetten. Dit duurde echter niet lang, want Mark Bultje bracht Bulldogs weer langszij.

Matt Korthuis bezorgde Heerenveen met zijn tweede van de avond opnieuw uitzicht op de zege, maar het was opnieuw Mark Bultje die voor de gelijkmaker zorgde. De Nederlands-Canadees scoorde met een one-timer na een goede pass van Tommie Hartogs.

Overtime moest de beslissing brengen en Simon de Wit rondde goed voorbereidend werk van Trevor Sherban af met de winnende goal. Heerenveen werd dat seizoen gecoacht door Leigh Mendelson, terwijl Ron Berteling in de bank stond bij Amsterdam.

Tijgers Berteling Coacht 0809

Wedstrijd 2

Een dag later kwamen ruim 2600 toeschouwers naar Thialf om te zien of Flyers de serie gelijk kon trekken. Heerenveen had tijdens de wedstrijd weliswaar een belangrijk deel van het puckbezit, kreeg de nodige kansen op de powerplay maar kwam uiteindelijk scorend vermogen tekort. Alleen Marco Postma wist, op een vijf op drie powerplay, te scoren namens de Friezen. Dat gebeurde aan het begin van de derde periode bij een 0-2 achterstand. Uiteindelijk trok Bulldogs de wedstrijd met 1-5 naar zich toe voor de tweede zege in de best-of-five.

Chris Eimers zette Amsterdam na vijf minuten spelen op voorsprong. De huidige coach van Den Haag reageerde het alertst op een rebound na een schot van Jason Smith. Vroeg in de tweede periode was het Marcel Kars die voor de 0-2 zorgde met een leep schuivertje nadat hij door Tommie Hartogs alleen was weggestuurd.

Bulldogs trok de wedstrijd daarna in de slotfase definitief naar zich toe. Kars zorgde met zijn tweede van de wedstrijd voor de 1-3, waarna Hartogs met een one-timer en Doug Stienstra met een goede schaatsactie de score verder opvoerde. Amsterdam heeft nog maar één overwinning nodig voor het kampioenschap.

Ander nieuws uit 2005

De U18 van Nederland reist onder leiding van bondscoaches Henri en Johan Stoer af naar Kohtla-Jarve in Estland voor het WK. De selectie leest als een who-is-who van het Nederlandse ijshockey van de afgelopen jaren met bekende namen als Kevin Bruijsten, Tony Demelinne, Steve Mason, Jordy van Oorschot, Ivy van den Heuvel en Diederick Hagemeijer. Goalies zijn Ian Meierdres en Sjoerd Idzenga.

De openingswedstrijd werd met 8-0 gewonnen van Servi√ę en Montenegro. Steve Mason, op dat moment actief in de jeugd van Krefeld, scoorde drie keer. Tony Demelinne, die eigenlijk met Amsterdam de finale om het kampioenschap had kunnen spelen, pikte een goal en twee assists mee. De drie goals van Mason werden in de derde periode gescoord in een periode van acht minuten.

Bondscoach Doug Mason maakt een uitgebreide voorselectie bekend voor het wereldkampioenschap dat later dat jaar in Eindhoven gespeeld zou worden. Twee spelers komen uit het buitenland: Phil Groeneveld en Dave Livingston. De selecti telt in totaal tien Nederlandse-Canadezen. Meer over die selectie in latere edities van de Flashback, maar hij is hier vast te lezen.

Devils Smulders Scoring 1 0 130310

10 jaar geleden

Ook in 2010 zijn de play-offs in volle gang. Het is het weekeinde van de beslissingen in de halve finales. Tilburg Trappers dwingt tegen Den Haag een beslissende vijfde wedstrijd af. Mike Lalonde bracht Hijs nog wel op voorsprong door Yutaka Fukufuji te passeren, maar Stanislav Nazarov zorgde voor de gelijkmaker, Peter van Biezen bracht Trappers op voorsprong en tenslotte verschalkte Ritchie van Hulten doelman Tim Knudsen voor de beslissende goal. Vlak daarvoor werd Alexander Selivanov met een mooie save gestopt door de Japanse doelman van Tilburg.

Den Haag was op dat moment de regerende kampioen van Nederland en werd uiteindelijk in het vijfde duel in De Uithof onttroond. Selivanov zette Den Haag op voorsprong, maar de op dat moment voor Trappers spelende Marcel Kars zorgde voor de gelijkmaker. Josh Liebenow zorgde op de powerplay voor de 1-2 in het voordeel van Trappers, maar Mike Lalonde maakte dat weer ongedaan.

Den Haag had daarna weliswaar een overwicht, maar kreeg in de slotfase de tweede treffer van Liebenow om de oren. Chris St. Jacques schoot de puck later in het lege doel, waarna Liebenow nog een keer toesloeg.

Op dat moment was al duidelijk dat Nijmegen Devils de tegenstander in de finale zou zijn. Devils stond in de serie met 2-0 achter tegen Geleen, maar won vervolgens drie wedstrijden op rij om de finale te halen. De beslissende wedstrijd werd met 1-0 gewonnen met een beslissende goal vroeg in de derde periode. Phil Aucoin gaf het handige passje en Brad Smulders lette het beste op en pikte de rebound op na een geweldige save van Sami Heinonen. Eaters werd dat seizoen gecoacht door Mike Pellegrims. Bij Nijmegen stond Chris Eimers in de bank. De shutout was voor doelman Christian Boucher, tegenwoordig emergency goaltender voor de Ottawa Senators.

Ander nieuws uit 2010

Ook dat jaar bereidde Nederland zich voor op een wereldkampioenschap in eigen land, het WK in Tilburg. Den Haag en Tilburg zijn met ieder zes spelers de hofleverancier voor de selectie van bondscoach Tommie Hartogs. Enige debutant in de selectie is Lars van Sloun van Geleen. Vijf spelers in de selectie komen uit het buitenland: Phil Groeneveld, Mike Dalhuisen, Jamie Schaafsma, Mitch Bruijsten en Steve Mason.

In Noord-Amerika was Mike Dalhuisen betrokken bij een recordwedstrijd.

De tweede wedstrijd in de serie tussen Quinnipiac en Union werd de langste in de geschiedenis van het college ijshockey. Pas na één minuut spelen in de vijfde overtime viel de winnende goal. De wedstrijd duurde in totaal vijf uur en 57 minuten.

De finale in de Belgische competitie gaat tussen Herentals en Leuven. Beide teams staan komende zaterdag om kwart over negen voor het eerst tegenover elkaar in Herentals, dat het thuisvoordeel heeft in de serie. Herentals won in de halve finales in drie wedstrijden van Deurne, terwijl Leuven te sterk was voor Turnhout. De finale in Belgi√ę wordt gespeeld in een serie over maximaal zeven wedstrijden.

Bekerfinale 2015 kans Snetsinger

5 jaar geleden

De finaleserie om het kampioenschap is in volle gang en de serie staat op 1-1 op het moment dat deze Flashback begint. Trappers wordt gecoacht door Paul Gardner en wint het derde duel van de serie in Thialf met 1-5. Grote man aan de kant van Trappers is Brad Snetsinger, de 27-jarige Canadees die halverwege het seizoen Kris Hogg verving in de selectie, had twee goals en een assist.

Levi Houkes bracht Flyers nog op voorsprong, maar Jurry Smid bracht de ploegen met een powerplaygoal nog voor de eerste pauze op gelijke hoogte. Trappers scoorde in de resterende speeltijd twee keer per periode om het duel naar zich toe te trekken. Snetsinger scoorde er daar dus twee van, terwijl ook Peter van Biezen en Steve Mason tot scoren kwamen.

Ander nieuws uit 2010

De finale in de eerste divisie gaat tussen Nijmegen en Den Haag. Devils won in een bijna uitverkocht Triavium het eerste duel na penaltyshots. En ook die ging in de verlenging nadat Jake Hendriks en Andri Salomonson als enige raak hadden geschoten. Mike Vedder scoorde uiteindelijk de winnende namens Devils. Eerder in het duel waren Jasper Kick en Stace van Bentem succesvol namens Den Haag en Jesse Hendriks en Dylan Kost bij Nijmegen.

Televisiezender Fox gaat in Nederland NHL-wedstrijden live uitzenden. De uitzendrechten waren vacant na het stoppen van de op Europa gerichte uitzendingen van ESPN. De wedstrijden zitten wel achter de decoder. Een duel tussen de LA Kings en Vancouver Canucks op 21 maart is het eerste duel dat wordt uitgezonden.