15 maart 200500:00

Door Joep Meijsen

Ruime voorselectie Oranje

Bondscoach Doug Mason heeft een uitgebreide selectie opgeroepen voor de voorbereiding op het wereldkampioenschap in Eindhoven. De nieuwe bondscoach wil graag zoveel mogelijk spelers met eigen ogen zien alvorens hij zijn definitieve selectie samenstelt. Het wereldkampioenschap begint op 17 april.

Mason roept in totaal 34 spelers op. Daarvan blijven er uiteindelijk 23 over, drie goalies, acht verdedigers en twaalf aanvallers. De eerste training wordt op 25 maart gehouden in Eindhoven. Verder is een kort trainingskamp met twee oefenwedstrijden in Hongarije ingepland. Oranje verblijft van acht tot tien april in Hongarije, alvorens het wereldkampioenschap in eigen land op 17 april begint.

Mason heeft tevens een nieuwe assistent-coach aangetrokken als vervanger voor Dave Hyrsky. Het gaat daarbij om de Canadees Rich Gosselin, die als speler onder meer uitkwam voor de Winnipeg Jets in de World Hockey Association en in de Zwitserse liga. De laatste jaren is hij actief als coach. Gosselin was onder meer assistent-coach bij Eisbaren Berlin en werkt nu in Japan.

De bondscoach verdeelde zijn selectie keurig over de clubs. Amsterdam, Heerenveen en Tilburg leveren ieder acht spelers, Nijmegen drie en Geleen en Den Haag ieder eentje. Carl van Neer maakte oorspronkelijk ook deel uit van de selectie, maar zag wegens privé-redenen af van deelname aan het trainingskamp. Twee spelers komen uit het buitenland. Het gaat om Dave Livingston en Phil Groeneveld.

Laatstgenoemden komen pas later bij Oranje. Phil Groeneveld moet met zijn team uit de North American Hockey League eerst nog de play-offs in, maar hij zal zeker op tijd voor het wereldkampioenschap in Eindhoven verschijnen. De selectie telt tien Nederlands-Canadezen.

Doelmannen

Defensie

Aanval