7 maart 200600:00

Door [email protected]

Fleury weer in de nesten

Theoren Fleury zit weer eens in de problemen. Het 'enfant terrible' van het ijshockey heeft het dit keer aardig verpest in het Britse ijshockey. Afgelopen zaterdag schoot Fleury tijdens een wedstrijd gericht op een scheidsrechter, wat hem een permanente schorsing kan opleveren.

De fans in Belfast konden hun geluk niet op toen Fleury afgelopen zomer bij hun club tekende. Een ster van zijn formaat zou een absolute aanwinst zijn voor de club. Natuurlijk had de pittige Canadees een verleden met drank- en drug-misbruik, maar in de Britse Elite Ice Hockey League (EIHL) kon hij met een schone lei beginnen.

Inmiddels is het enthousiasme wel wat getemperd. In februari gaf Fleury een interview waarin hij het Britse ijshockey aanviel. Hij kondigde al aan volgend seizoen zeker niet terug te komen en zou elke Noord-Amerikaan waarschuwen om nooit in de EIHL te gaan spelen.

Aanvallend draagt Fleury zeker zijn steentje bij. Met 22 goals en 55 assists in 35 wedstrijden doet hij het natuurlijk gewoon goed. Maar hij heeft inmiddels ook al 217 strafminuten op zijn naam staan. In januari kreeg hij bijvoorbeeld een match penalty omdat hij in Coventry vanuit de penaltybox met fans had gevochten.

Afgelopen zaterdag kan wel eens het laatste optreden van Fleury in de EIHL blijken te zijn geweest. In de tweede periode kreeg hij een straf voor elbowing, maar Fleury weigerde de straf te erkennen. Hij ging dus ook niet in de strafbank zitten. Daarop deelde scheidsrechter Mike Hicks een misconduct straf uit. Fleury moest letterlijk de strafbank in worden geduwd.

Toen Belfast tegen het einde van de wedstrijd een emptynet goal tegen kregen sloegen bij Fleury de stoppen door. Hij haalde de puck op en schoot gericht op het hoofd van scheidsrechter Hicks. Volgens ooggetuigen mistte het schot zijn hoofd maar net. Fleury kreeg daarop een game misconduct en een match penalty. Hierdoor werd Fleury nog bozer en bedreigde het arbitrale trio. Dat leverde hem nog een match penalty op.

De EIHL heeft officieel nog geen uitspraak gedaan over de zaak. Ook Belfast Giants heeft nog niet officieel gereageerd op het incident en de gevolgen. De Giants zijn na dit weekend wel al zeker van het kampioenschap. Het team heeft met twee wedstrijden te gaan een onoverkomelijke voorsprong opgebouwd op de naaste concurrentie.