3 maart 200400:00

Flyers delen eerste tik uit

Flyers Heerenveen heeft woensdagavond een 1-0 voorsprong genomen in de best-of-five tegen Tilburg Trappers. De manschappen van coach Dave Hyrsky wonnen met 3-1, waarbij de winnende treffer op naam kwam te staan van Lester Arts.

Net als in de wedstrijd tussen Amsterdam en Geleen was het lange tijd spannend in Heerenveen. Zeven minuten voor tijd kwam Trappers terug tot op één doelpunt, de ploeg van Theo van Gerwen begon te drukken en pas dertien seconden voor tijd kon Erik Landman de puck in het lege doel duwen om de zege veilig te stellen.Vooraf dachten veel ijshockeyliefhebbers al dat de serie tussen Tilburg en Heerenveen de spannendste van de twee zou worden. Beide ploegen speelden eerder dit seizoen een spectaculaire halve finale van de beker, waarin Trappers na een comeback aan het langste eind trok. De afgelopen weken won Tilburg nog een wedstrijd in Heerenveen en was Flyers in Trappersland te sterk. Wedstrijden die zich ook kenmerkten door hard en gemeen spel. Veel spelers in beide teams lijken elkaar oprecht niet te mogen, een sentiment dat in de play-offs in versterkte mate de kop op kan steken.Het duurde heel lang voordat er een treffer viel en Erik Landman was uiteindelijk verantwoordelijk voor de goal. Het was ook nog een controversiële treffer. Veel Tilburgers waren ervan overtuigd dat het doel van de plek was op het moment dat de slungelige aanvaller de puck binnenschoot en dat scheidsrechter Van Baast het spel al had stilgelegd. De scheidsrechter was echter onvermurwbaar onder de protesten en Flyers pakte de voorsprong in de gelijk opgaande wedstrijd. Bij Trappers kreeg Martin Trommelen weinig verrassend de voorkeur boven Marcel den Hartog, terwijl Dave Hyrsky kiest voor Rudie van der Holst, boven de ervaring van Marcel Nijland. De kleine voorsprong van Heerenveen bleef lange tijd op het scorebord staan. Verschillende powerplays in de tweede periode leverden wel kansen op, maar geen doelpunten.Totdat na twee minuten in de derde periode Casey Vanschagen twee minuten mocht gaan brommen wegens tripping. Lester Arts kreeg op de blauwe lijn de puck aangespeeld van zijn maatje Jacco Landman en schoot door een woud van spelers binnen.Daarmee was er nog geen einde gekomen aan de spanning in de wedstrijd. Aanvoerder Rody Jacobs wees Tilburg Trappers zeven minuten voor tijd de weg op aangeven van Dennis ten Bokkel. Trappers zette nog een slotoffensief in, haalde de doelman van het ijs, maar na een foutje van Casey Vanschagen kon Erik Landman voor opluchting zorgen in Thialf.De serie wordt aankomende vrijdag voortgezet in Tilburg. De wedstrijd in Stappegoor begint om 20.30 uur.