28 februari 200600:00

Door Joep Meijsen

Flyers - Eaters in 9 vragen

Voor het tweede jaar op rij ontmoeten Heerenveen en Geleen elkaar in de halve finale van de play-offs. De best-of-five serie begint vanavond in Friesland. IJshockey.com kijkt in negen vragen vooruit naar wat een spannende serie lijkt te worden.

1. Hoe liep het vorig jaar?

Geleen had vorig jaar het thuisvoordeel tegen Heerenveen. De ploeg van Andy Tenbult won ook de eerste wedstrijd, maar verspeelde het voordeel in de opmerkelijke derde wedstrijd van serie. Door een griepaanval kon doelman Marcel Nijland niet spelen. Op de sheet werd echter de naam van Ruud van der Holst weggestreept, waardoor plotseling alleen nog jeugdgoalie Martijn Maghielse in het doel mocht plaatsnemen. Het voordeel hielp Geleen niet en daarmee werd de kans op een finaleplaats verspeeld. Heerenveen won de serie met 3-1 en ging door naar de finale, waar de ploeg klop kreeg van Amsterdam.

2. Wie is dit jaar in de onderlinge wedstrijden het sterkst?

Beide ploegen kwamen elkaar dit seizoen zeven keer tegen. Heerenveen won vijf onderlinge ontmoetingen, terwijl Geleen twee keer wist te winnen. De Flyers lijken dus op het eerste oog duidelijk het voordeel te hebben. Toch is dat niet helemaal waar. De laatste twee ontmoetingen werden door Eaters gewonnen. Allebei overigens in overtime, wat aangeeft dat het een spannende serie kan worden. Heerenveen heeft het thuisvoordeel, maar Geleen won de laatste wedstrijd in Friesland.

3. Zijn er spelers voor wie het een bijzondere serie is?

Het is natuurlijk een bijzondere serie voor Geleen-coach Andy Tenbult. Voor het seizoen stelde hij in de Leeuwarder Courant dat het bij Heerenveen sinds zijn vertrek alleen maar bergafwaarts was gegaan. Verschillende spelers van Heerenveen hebben bovendien een verleden in Limburg. Zo keepte Marcel Nijland verschillende jaren voor de Eaters en kwam Brad Smulders vorig jaar nog uit voor de formatie van Andy Tenbult. Chad Euverman, Ray Gallagher en Jamie Visser speelden in het verleden in Friesland.

4. Hoe zit het met de buitenlander-verhouding bij beide teams?

Tijdens de laatste wedstrijd van Heerenveen stonden acht in het buitenland geboren spelers op de sheet. In totaal telde het wedstrijdformulier negentien spelers, wat betekent dat de buitenlanderquotiënt van de Flyers op 42 procent ligt. Bij Geleen speelden zaterdag twaalf in het buitenland geboren spelers mee. In totaal stonden er negentien spelers op de sheet, wat neerkomt op een buitenlander-quotiënt van 63 procent. In totaal staan er dus 21 imports en Nederlandse-Canadezen op het ijs in deze serie.

5. Wie zijn de topschutters van de beide teams?

Ryan Held is dit seizoen de absolute topschutter bij de Eaters met 31 goals en 24 assists in 37 wedstrijden. Hij wordt op de voet gevolgd door Jason Silverthorn, Jamie Visser en Jamie Schaafsma die ieder dit seizoen voor bijna vijftig punten tekenen. De broertjes Butochnov zijn op en buiten het ijs onafscheidelijk en dat geldt ook voor hun positie op de topscorerslijst. Beide spelers hebben dit seizoen 63 punten in 43 wedstrijden. Andriy heeft iets meer goals en Anton iets meer assists. Tyler Palmiscno en Marco Postma tekenen dit seizoen ook voor de nodige punten.

6. Gaan de keepers nog een hoofdrol spelen?

Naar verwachting wel. Coach Brian de Bruyn beschikt met Rudy van der Holst en Marcel Nijland over twee doelmannen die een basisplaats aankunnen en hij koos er dit seizoen duidelijk voor om ze beide veel te laten keepen, daarnaast kreeg ook Martijn Maghielse een aantal wedstrijden. De verbeterde resultaten van Geleen in de loop van het seizoen hadden duidelijk van doen met de goalie-wissel die halverwege november werd doorgevoerd. De slecht communicerende Stefan Patak werd ingeruild voor de solide Kyle Stanton, die dit seizoen al de nodige punten heeft gepakt voor de Eaters.

7. Hoe zit het met de recente vorm van beide teams?

Van de laatste tien wedstrijden heeft Geleen er zes gewonnen en vier verloren. Van de laatste vier wedstrijden werden er drie gewonnen. Alleen Amsterdam was afgelopen vrijdag te sterk voor Geleen. Heerenveen won van de laatste tien wedstrijden zeven ontmoetingen. In de laatste vier wedstrijden werd slechts Ă©Ă©n keer verloren. Afgelopen vrijdag was Nijmegen de winnaar na penaltyshots.

8. Hoe denken ijshockeyfans dat het afloopt?
Uit een poll op het forum van IJshockey.com, blijkt dat op het moment van schrijven 72 procent van de stemmers denkt dat Heerenveen de serie gaat winnen. De grootste groep verwacht daarbij dat de serie in totaal vier wedstrijden gaat tellen. Een herhaling van vorig jaar dus. Bekijk de poll >>>

9. Hoe denkt IJshockey.com dat het gaat aflopen?

Het wordt een loodzware serie tussen twee ploegen die de juiste vorm te pakken lijken te hebben. Het thuisvoordeel zal waarschijnlijk de doorslag gaan geven. Heerenveen is dit jaar in Thialf moeilijk te kloppen, al lukte het Geleen dit jaar Ă©Ă©n keer. Heerenveen wint de serie na vijf wedstrijden.