1 maart 200600:00

Flyers slaan de eerste slag

Heerenveen sloeg dinsdagavond toe in de slotperiode voor een 7-4 zege op Eaters Geleen. Tyler Palmiscno en Matt Korthuis troffen ieder twee keer doel namens de Friezen, terwijl Chad Euverman twee maal scoorde voor Geleen.

Daarmee pakt Heerenveen een 1-0 voorsprong in de best-of-five-serie tussen beste teams. De volgende wedstrijd wordt zondagavond in Geleen gespeeld. Heerenveen heeft het thuisvoordeel in deze halve finaleserie.

De wedstrijd begon meer dan voortvarend voor Eaters. Al na 45 seconden had de ploeg van Andy Tenbult de puck in het net liggen. Jamie Schaafsma passeerde Marcel Nijland, die van coach Brian de Bruyn de voorkeur kreeg boven Rudie van der Holst.

De powerplay zou van beslissende invloed zijn tijdens de wedstrijd en in de allereerste situatie voor Heerenveen was het meteen raak. Tyler Palmiscno scoorde de gelijkmaker met Scott Wright op de strafbank wegens tripping. Op de delayed penalty kwam Flyers daarna op voorsprong, waarbij Marco Postma de treffer op zijn naam kreeg. Toen het even later via weer Palmiscno zelfs 3-1 werd, leek Flyers in vliegende vaart op weg naar de zege. Direct van de face-off scoorde Ryan Held echter de 3-2 om de spanning in de wedstrijd te houden.

De doelpuntrijke eerste periode werd gevolgd door een wat minder interessante tweede doorgang, waarbij beide ploegen vooral tegen veel straffen opliepen. In totaal mochten van scheidsrechter Robbe negen spelers voor twee minuten plaatsnemen in de strafbank. Toen achter elkaar Scott Wright (roughing) en Kyle Stanton (interference) naar de strafbank werden gestuurd, stond Heerenveen gedurende een minuut met twee man meer op het ijs. Don Nichols is degene die van dit buitenkansje profiteerde voor de 4-2.

Met nog tien minuten te gaan in de wedstrijd bracht Chad Euverman Eaters terug in de wedstrijd. Daarna begonnen de doelpunten elkaar snel op te volgen. Eerst herstelde Matt Korthuis de achterstand, vervolgens scoorde Chad Euverman weer om Eaters hoop te geven. Het was Kevin Bruijsten die twee minuten voor tijd de verlossende 6-4 scoort, terwijl Matt Korthuis twee seconden voor het einde aan de laatste twijfels een einde maakte.

Foto's: Martin de Jong