3 september 200400:00

Door [email protected]

Foutloos Finland wint

De World Cup of Hockey is in volle gang. Bijna 13.000 fans zagen donderdag in Keulen Duitsland met 3-0 verliezen van Finland, maar de Duitse fans maakten er desondanks een feestje van. IJshockey.com was erbij.

Miika Kiprusoff, Saku Koivu, Teemu SelÀnne, Jere Lehtinen, Olli Jokinen en nog een lange rij andere NHL-ers. De opstelling van de Finnen is bijzonder indrukwekkend. Slechts vier van hun spelers komen niet uit in de NHL.

De Duitsers beschikken daarentegen over maar vijf NHL-spelers, de rest van de opstelling speelt voor Duitse DEL teams. Olaf Kölzig is de ruggegraat van het team. De in Zuid-Afrika geboren stergoalie speelt in Amerika voor de Washington Capitals. De Duitsers hebben daarnaast nog drie geboren Tsjechen, een Rus en een Canadees in de opstelling staan.

In de indrukwekkende Kölner Arena loopt een bonte verzameling ijshockeyfans rond. Het aantal verschillende ijshockeyshirts is niet te tellen. Niet alleen talloze Duitse clubshirts, maar ook shirts uit de rest van de wereld: Sheffield Steelers, Slavia Praag en zelfs een Spitman Nijmegen shirt. Een paar extreem uitgedoste fans van Duitsland maken het plaatje compleet.

Tijdens de warmingup schaatsen SelĂ€nne, Nieminen en Jokinen zonder helm. Goalies Kiprusoff en Lehtonen rekken wat en laten zich inschieten. Aan de andere kant van het ijs doen Kölzig en MĂŒller hetzelfde. De Finnen werken heel ontspannen hun warmingup af en druppelen terug richting kleedkamer. De Duitsers lijken wat gespannener en blijven langer op het ijs.

Nadat de Zamboni zijn verplichte rondjes heeft gedraaid wordt een enorme puck naar center-ice gebracht. De lampen gaan uit en in de Duitse hoek worden rookmachines aangezet. Onder luid gejuich en begeleid door 'Eye of the Tiger' betreedt de Deutsche Mannschaft het ijs. Vanuit de andere, donkere hoek komen de Finnen het ijs op.

Een dame in een lange witte jurk betreedt via een rode loper de grote zwarte schijf in het midden van het ijs. Met loepzuivere stem brengt zij eerst het Finse en daarna het Duitse volkslied ten gehore. Het is dezelfde dame die enkele dagen daarvoor ook moeiteloos het Tsjechische volkslied zong. Finland heeft alleen de starting line-up op de blauwe lijn staan; Duitsland staat met het volledige team op het ijs.

En dan kan de wedstrijd beginnen. Finland heeft met het trio Koivu, SelÀnne, Lehtinen een eerste aanvalslijn waarop menig NHL-team jaloer mag zijn. De Finnen komen vlot uit de startblokken en combineren snel richting Duitse goal. Maar de Duitsers zijn niet van plan over zich heen te laten lopen en counteren direct. Tot groot plezier van de Duitse fans.

De energieke Duitse ploeg heeft niet het talent van de Finnen, maar maken met inzet heel veel goed. Halverwege de eerste periode moeten de Duitsers de eerste tegengoal incasseren. Nashville Predators verdediger Kimmo Timonen krijgt op de powerplay de puck in de face-off cirkel aangespeeld van SelÀnne en schiet hard binnen over de schouder van Kölzig.

De Duitsers doen in opbouwend opzicht weinig onder voor de Finnen, maar missen de afronding. In de eerste 40 minuten schiet Duitsland 21 keer op de Finse goalie, terwijl de Finnen zelf maar acht schoten meer afvuren.

In de tweede periode krijgt Jochen Hecht een dot van een kans om de stand gelijk te trekken. Stanley Cup finalist Miika Kiprusoff is echter niet van plan zijn shutout uit handen te geven en maakt een prachtige glove save.

Halverwege de periode krijgt Duitsland kort na elkaar twee penalties te verwerken, waar Finland optimaal gebruik van maakt. Met twee man meer op het ijs wordt Colorado Avalanche speler Teemu SelÀnne eenvoudig vrijgespeeld. Hij schiet een one-timer prachtig in en brengt de stand op een voor Finland comfortabele 2-0.

Het Duitse publiek verliest de moed echter niet en moedigt het nationale team aan om de aansluitingstreffer te scoren. De Duitsers krijgen daar even later ook een uitstekende kans voor. Bijna twee volle minuten mogen ze zelf proberen een 5 tegen 3 voordeelsituatie uit te buiten. Kiprusoff en zijn defensie houden het Finse doel echter op slot en de Duitsers krijgen bijna geen puck op het net.

Bij het verstrijken van de Duitse powerplay krijgt Mikko Eloranta, een speler uit de Finse SM-liga, een gouden kans op de 3-0. Hij sprint vanuit de strafbank naar center-ice en krijgt de puck ver achter de Duitse verdediging aangespeeld. Hij mag alleen op Kolzig af, maar die maakt een spetterende padsave.

In de derde periode houden de Duitse fans de stemming er goed in. Lange tijd jaagt Duitsland op de 2-1, maar ze komen niet voorbij Kiprusoff. Met nog ruim vier minuten te gaan maakt Jere Lehtinen een eind aan de Duitse hoop. Met een prachtige backhander werkt hij de puck hoog achter een gescreende Kölzig. Een enkele Fin springt op de tribune op om de definitieve winst te vieren.

Duitsland heeft verloren, maar de fans hebben enkel waardering voor de inzet van hun spelers. Er wordt volop gezongen en als Kölzig na afloop wordt uitgeroepen tot Duitsland's man-of-the-match wordt zijn naam door het hele stadion gescandeerd.

Een sfeervolle pot ijshockey op hoog niveau. Met een publiek waarop ze in Amerika, en in Nederland, jaloers mogen zijn: respectvol, enthousiast en bijzonder aanwezig. Voor elke ijshockeyfan een fantastisch avondje uit.

De ongeslagen Finnen moeten het in de World Cup of Hockey zaterdag op eigen terrein opnemen tegen de eveneens ongeslagen Zweden. Zij strijden onderling om de eerste plaats in de Europese divisie. Duitsland moet vrijdag alweer in en tegen Tsjechie aantreden.

Foto's met dank aan: http://www.ijshockeyfoto.com