WK Tallinn Nederland Oek Steve Mason puck

2 mei 201908:07

Door Joep Meijsen

Game Day: Alleen de winst telt nog

Het Nederlands ijshockeyteam speelt vanmiddag de vierde wedstrijd op het wereldkampioenschap in Tallinn. Als Oranje nog kans wil maken op klassenbehoud dan zal er gewonnen moeten worden van Japan. IJshockeynederland.nl blikt vooruit naar een cruciale wedstrijd tegen een lastige tegenstander.

Het toernooi tot nu toe

Het WK in Tallinn is een bijzonder spannend toernooi. Op woensdagavond won Roemeni√ę verrassend in overtime van Polen, waardoor die twee ploegen nu met zeven punten uit drie wedstrijden de ranglijst aanvoeren. De tegenstander van Nederland vandaag, Japan, staat daar maar √©√©n punt achter waardoor de strijd om promotie nog erg spannend blijft, waarbij Nederland nog een belangrijke rol kan spelen. Op de slotdag staat immers ook nog de wedstrijd tegen Roemeni√ę op het programma.

Of die voor Nederland nog van belang is, hangt af van het resultaat van vandaag. Nederland staat na drie speelronden met 0 punten, drie doelpunten voor en twintig tegen onderaan de ranglijst. Twee van de verliespartijen waren bovendien tegen de teams die vlak boven Nederland staan op de ranglijst, Oekra√Įne en Estland. Aangezien onderling resultaat bepalend is bij gelijke puntenaantallen, zal Oranje tenminste vier punten moeten halen uit de komende twee wedstrijden. Mits Oekra√Įne tegen Roemeni√ę en Estland geen punten meer pakt.

Oranje hield het gisteren tegen Oekra√Įne ruim een half uur vol. Mede door een prima powerplay-goal van Steve Mason stond Oranje op dat moment nog op 1-1. De einduitslag viel met 1-8 echter weer fors uit. Lees hier het wedstrijdverslag met de reactie van de bondscoach >>>

Foto's: Marco Spelten (www.actiefotografie.nl)

WK Tallinn Nederland Oek Rick van Haren

De stand

1. Roemeni√ę 3-7 (+3)
2. Polen 3-7 (+10)
3. Japan 3-6 (+3)
4. Estland 3-4 (-1)
5. Oekra√Įne 3-3 (+2)
6. Nederland 3-0 (-17)

Wedstrijdschema

12.00 uur: Japan - Nederland
15.30 uur: Oekra√Įne - Roemeni√ę
19.00 uur: Estland - Polen

Alle tijden omgerekend naar Nederlandse tijden

WK Tallinn Ned Oek doelpunt tegen Tomislav Hrelja

De cijfers

Joey Oosterveld en Ernesto Klem hebben ieder een goal en een assist. Steve Mason heeft een doelpunt en Bartek Bison een assist. Het zal niet verbazen dat alle spelers van Oranje in de min zitten. De relatief beste cijfers op dat vlak zijn voor Dennis Sikma en Stijn Knoop die op -1 zitten. Steve Mason en Levi Boer komen uit op -2.

Joey Oosterveld wint 65,45 procent van de face-offs, waarmee hij de nummer twee is in het toernooi achter de Roemeen Roberto Gliga die er met 0,07 procent gemiddeld marginaal meer wint. Ook Kai Willems wint meer dan de helft van zijn face-offs. De Nederlandse goalies Tomislav Hrelja en Martijn Oosterwijk kregen in totaal 152 schoten op zich af in de eerste drie wedstrijden en maakten 132 saves.Oranje schoot zelf 31 keer op doel, waarvan er drie raak waren.

Nederland kreeg tot nu toe zeven powerplays, wat één keer tot een goal leidde. Op tien powerplays tegen was de tegenstander vijf keer succesvol.

De tegenstander

Japan opende het toernooi met een 2-3 overwinning op Oekra√Įne, maar verloor een dag later met 2-3 van het in dit toernooi zo verrassende Roemeni√ę. Gisteren dompelden de Japanners het thuispubliek in rouw met een 5-2 zege op Estland. Daarmee houdt Japan de kansen op promotie levend.

Japan speelde in het verleden, onder meer door regelgeving van de IIHF, jarenlang op het hoogste niveau en investeerde rond de Olympische Spelen in Nagano ook in het ijshockeyprogramma. Die zaken zijn weggevallen en sinds 2005 speelt Japan op lager niveau, sinds 2017 in de huidige Division IB. Lokaal stortte de eigen liga zo'n vijftien jaar geleden in en nemen vier teams deel aan een gezamenlijke competitie samen met drie teams uit Zuid-Korea en een Russische ploeg.

Een opvallende naam in het team is Yushiroh Hirano die sinds afgelopen jaar in Noord-Amerika speelt en tot 57 punten in 67 wedstrijden kwam voor de Wheeling Nailers in de ECHL. Ook de in de Verenigde Staten geboren Jo Osaka verdient de kost in Noord-Amerika, hij speelt voor de Fayetteville Marksmen in de SPHL. Verder zijn Yuki Miura en Kohei Sato actief in het college-ijshockey en speelt Keigo Minoshima op lager niveau in Finland. Alle alle andere internationals komen van clubs in de eerder genoemde Asia Hockey League.

Yoshiroh Hirano en Kohei Sato hebben in het huidige toernooi ieder twee goals en een assists. Hiroto Sato en Tetsuya Saito hebben beiden een goal en twee assists.

De laatste ontmoeting

Het wordt de dertigste WK-interland tussen Nederland en Japan. Van de 29 tot nu toe won Oranje er zeventien, speelde Nederland vier keer gelijk en won Japan acht keer. De laatste ontmoeting tussen de beide landen op WK-niveau was in 2017 op het wereldkampioenschap in Belfast. Japan won die ontmoeting met 1-6. Steve Mason scoorde het enige Nederlandse doelpunt met assists van Kevin Bruijsten en Rick van Haren. Daisuke Obara had twee goals en een assist voor Japan tijdens wat zijn laatste WK zou zijn.

Whats App Image 2019 05 01 at 14 41 54

Vooruitblik

Nederland speelt zijn eerste wedstrijd met een volledig team. De vijf opengebleven plaatsen in de selectie zijn opgevuld met Ryan Collier, Reno de Hondt, Danny Stempher, Jordy Verkiel en Giovanni Vogelaar. Daarmee kan Oranje, net als de andere teams in de competitie, met vier lijnen gaan spelen. Bondscoach Doug Mason zet allrounder Jordy Verkiel daarbij vermoedelijk in de aanval. Mason zelf zag zijn technische staf ook groeien trouwens. Josh Mizerek en Bo Subr zijn gisteren ook aangekomen op het vliegveld van Tallinn.

Daarmee gaan de lijnen van Oranje natuurlijk veranderen en mag verwacht worden dat Nederland meer offensieve daadkracht kan tonen dan tot nu toe in het toernooi. Japan is echter waarschijnlijk geen makkelijke kluif. Het is een makkelijk schaatsende ploeg, die handig combineert en veel kansen cre√ęert. De ploeg scoort daarbij echter tot nu toe in het toernooi wel moeizaam. Op de powerplay en penaltykill is Japan middenmoot in het kampioenschap.

Duidelijk is dat Oranje in ieder geval moet winnen vandaag om de kansen op klassenbehoud levend te houden. Bij verlies is degradatie nog voor de tweede rustdag een feit. Daarmee is het duel van vanmorgen in Tallinn er een van groot belang. Het is daarbij moeilijk in te schatten wat de mogelijkheden zijn voor dit vernieuwde Oranje. Maar het moet, wil Nederland volgend jaar weer op dit niveau spelen.

De livestream

Kijkers in Nederland kunnen via YouTube live meekijken naar de wedstrijd.