WK2014 Lat Ned aanval Lat

10 april 201903:00

Door Joep Meijsen

Game Day: Ongeslagen vrouwen tegen Letland

Het Nederlands vrouwenteam is na de winst op China van gisteren definitief op promotiejacht. Vanmorgen om 07.00 uur wacht Nederland de volgende tegenstander: Letland. IJshockeynederland.nl kijkt vooruit.

Het toernooi tot nu toe

Nederland is na drie speelronden tijdens het WK in Beijing nog ongeslagen. Oranje won achter elkaar van Zuid-Korea, Kazachstan en China. Daarmee is Nederland de koploper in het toernooi en heeft het de kansen op promotie in eigen hand. Savine Wielenga is met vijf goals en twee assists in drie wedstrijden op dit moment de topscorer van het toernooi. Kayleigh Hamers heeft al twee goals en twee assists verzameld, erwijl Bieke van Nes al vier assists op haar naam heeft.

Ook de Nederlandse goalies doen het goed. Nadia Zijlstra speelde tegen China haar tweede wedstrijd en zit nu op een save percentage van 95,65 procent. Lisa Daams had in haar enige wedstrijd ook prima statistieken. Wielenga is ook de nummer twee op het toernooi in face-offs. Ze wint bijna 72 procent. Maree Dijkema wint ook ruim de helft van haar face-offs.

Lees hier een wedstrijdverslag van Nederland - China >>>

De stand

1. Nederland 3-9 (+9)
2. Polen 3-6 (+2)
3. China 3-6 (+2)
4. Zuid-Korea 3-3 (-5)
5. Letland 3-2 (-3)
6. Kazachstan 3-1 (-5)

Het programma

07.00 uur: Letland - Nederland
10.30: uur: China - Polen
14.00 uur: Kazachstan - Zuid-Korea

De scenario's

Het gaat nog wat ver om met nog twee wedstrijden te gaan voor alle ploegen al alle scenario's voor promotie uit te schrijven. Maar als Nederland vandaag in reguliere wint en Polen verspeelt minmaal één punt tegen China, dan is Oranje direct gepromoveerd naar Division IA. Alleen China kan dan nog in punten gelijk komen met Nederland op de slotdag van het toernooi, maar dan eindigt Nederland bovenaan op onderling resultaat. Dat is het belangrijkste om te weten voorafgaand aan de vierde speeldag in Beijing.

De tegenstander

Letland pakte dinsdag de eerste punten van het toernooi door na penaltyshots te winnen van Kazachstan. Letland is een ijshockeygek land, dat bij de mannen zeventien plaatsen hoger staat dan Nederland op de wereldranglijst. Bij de vrouwen is het verschil echter maar drie plekken. Het grootste deel van het Letse team speelt voor Pardaugava/Lauvas en Laima in eigen land. Liga Miljone speelt voor de University of Maine in de NCAA.

Opvallend is dat doelman Kristiana Apsite, pas 18 jaar oud, de statistisch beste goalie van het toernooi is. Ze maakte al maar liefst 167 saves op 171 schoten. Dat levert haar een savepercentage van 97,66 procent op, wat niet voor de poes is. De ploeg scoorde pas een keer dit toernooi, een treffer die werd gescoord door Ieva Petersone. De andere goal die Letland scoorde was het winnende penaltyshot.

Vrijwel alle statistieken zijn ook in het voordeel van Nederland. Zo scoorde Letland nog niet op de powerplay en liep de ploeg tegen aanzienlijk meer strafminuten op dat Oranje in de eerste drie wedstrijden. De goalie van Letland is dus wel nipt beter dan de twee Nederlandse doelvrouwen. Op penaltykill doen beide teams het gelijk, 86,67 procent.

Nederland speelde de afgelopen jaren twee keer tegen Letland op WK's. In Ventspils werd met 0-2 verloren in 2014, terwijl in Asiago in 2016 met 4-2 werd gewonnen via goals van Van Nes, Barbier, Zwarthoed en De Jong.

De livestream

Livestreams zijn bij dit WK een beetje een probleem. Gelukkig worden de ontmoetingen van Nederland wel vanaf de tribune via Facebook gestreamd. Dus vanmorgen lekker met koffie en een ontbijtje de avonturen van onze vrouwenploeg verder volgen. Je vindt de Facebookpagina hier >>>

Archieffoto: Marco Spelten