Wk2011 Ned Ita002

13 februari 201611:12

Door Joep Meijsen

Game Day: Oranje en Beker van Belgiƫ

De ijshockeyers van Oranje nemen het vanavond op tegen Italiƫ. Ruime winst is noodzakelijk om kans te houden op de volgende ronde. In Herentals wordt vanavond de Belgische bekerfinale gespeeld tussen Herentals en Luik.

De wedstrijd tussen Italiƫ en Nederland wordt vanavond live uitgezonden op de tv-zender Rai Sport 2, al is de officiƫle stream waarschijnlijk alleen toegankelijk in Italiƫ. De zender is ook op satelliet te vinden. Nederland speelde tegen de Britten donderdag een goede wedstrijd, maar verloor alsnog. Tegen de sterker geachte Italianen zal er nog een stevige schep bovenop moeten.

De Italianen begonnen hun toernooi goed met een 8-0 overwinning op Serviƫ. De ploeg van bondsocach Stefan Mair schoot liefst zeventig keer op doel en zag Nicholas Plastino twee keer scoren. De 29-jarige aanvaller uit Sault Ste Marie speelt op het hoogste niveau in Finland. Hoewel Italiƫ nog de nodige spelers uit Noord-Amerika in het team heeft, is inmiddels de ruime meerderheid van de spelers in Italiƫ zelf opgeleid.

Opvallende naam is die van verdediger Thomas Larkin, die ondanks zijn Amerikaanse naam opgroeide in ItaliĆ« en namens Zagreb speelt in de KHL. Van het team dat met ItaliĆ« deelnam aan de Olympische Spelen in Turijn zijn nog twee spelers over, verdediger Armin Helfer en aanvaller Christian Borgatello. Aanvaller Joachim Ramoser speelt voor MĆ¼nchen in de DEL, terwijl Diego Kostner uitkomt voor Lugano in de hoogste Zwitserse liga.

Voor Nederland had Mike Dalhuisen drie assists tegen de Britten, terwijl Mitch Bruijsten, Ronald Wurm en Diederick Hagemeijer allemaal een goal en een assist op hun naam brachten. Nardo Nagtzaam had twee assists. Martijn Oosterwijk maakte 29 saves op 35 schoten. De wedstrijd begint vanavond om 20.45 uur.

Vanavond ook op het programma de Belgische bekerfinale. Herentals speelt in eigen huis de finale tegen Luik. Wedstrijd begint om 20.30 uur. Het is onder meer een confrontatie tussen de broers Andy (Luik) en Bryan Kolodziejczyk (Herentals) en een terugkeer voor Paul Vincent die een groot deel van vorig jaar nog hoofdcoach was bij Hyc.

De ontmoeting tussen beide teams in de BeNeLiga was niet erg spannend, 1-10 in het voordeel van Hyc, maar dat was halverwege oktober toen de competitie pas net begonnen was. Topscorer van Luik is Tomosz Cieslicki, met negen goals en zestien assists in vijftien wedstrijden. Yoren de Smet is met elf goals de trefzekerste speler.

Die cijfers zijn bescheiden in vergelijking met de topscorers aan de andere kant, Herentals geldt als de topfavoriet voor de eerste titel in de BeNeLiga. Tyler Melancon, Bryan Kolodziejcyk, Mitch Morgan en Vincent Morgan zitten allemaal boven de vijftig punten dit seizoen. Melancon is de gerns van dertig goals al gepasseerd.

De beide teams kwamen elkaar nog twee keer tegen dit seizoen, in het kader van de Belgische bekercompetitie. Ook deze twee wedstrijden werden door Herentals gewonnen. Thuis werd het 8-3 in het voordeel van Hyc, uit 1-4. Die wedstrijd werd op 5 december gespeeld. Er zijn online nog kaarten te koop voor de bekerfinale. De Belgische bekerfinale is vanavond ook live te volgen via een internetstream met zowel Nederlandstalig als Franstalig commentaar (mogelijk, andere link).

Ook in de BeNeLiga wordt nog gespeeld. Zondagavond speelt Tilburg in eigen huis tegen Den Bosch, voor Trappers een mogelijkheid om het gat met de vijfde plaats op de ranglijst verder te vergroten en daarmee de play-offs te bereiken. Kemphanen, de nummer vijf, heeft nog maar twee wedstrijden op het programma staan kan maximaal op 29 punten komen, terwijl Tilburg nu al op dat puntenaantal zit.

Op de ongebruikelijke maandagavond wordt ook nog het duel tussen Antwerpen en Geleen gespeeld.