2029 1161

29 februari 202009:25

Door Joep Meijsen

Game Day: Play-offplaatje wordt duidelijker

De deelnemers aan de play-offs in de Beneliga zijn nu definitief bekend, maar in de plaatsing kan in de laatste wedstrijden van de reguliere competitie nog van alles gebeuren. Vandaag drie wedstrijden op het programma. In deze Game Day blikken we vooruit naar vanavond en terug op de wedstrijden van gisteren.

Zoetermeer..

verloor vrijdagavond in Den Haag en is daardoor uitgeschakeld voor de play-offs. Dat betekent dat de acht teams voor de 'post season' nu bekend zijn: Heerenveen, Den Haag, Herentals, Luik, Geleen, Leuven, Nijmegen en Mechelen. Duidelijk is dat Heerenveen als nummer één naar de play-offs gaat en Luik als nummer vier. De andere plaatsingen moeten de komende dagen nog definitief worden.

De play-offs beginnen..

daarbij al komend weekeinde. Daarbij worden de kwartfinales en de halve finales in een best-of-three gespeeld en is voor de finale een best-of-five gedacht. Het speelschema is rechtlijning. De nummer één tegen de nummer acht, de nummer twee tegen de nummer zeven en zo verder. De halve finales worden daarna volgens een vast schema gespeeld, de winnaar van 1-8 tegen de winnaar van 4-5 en de winnaar van 2-7 tegen 3-6.

Bij Zoetermeer...

is de teleurstelling over de uitschakeling groot. 'Wat ik morgen na het duel met Luik ga doen? Tja... We hebben nog een toernooitje in Turkije met twee wedstrijden tegen het nationale team. En verder ga ik het verloop van de play-offs wel volgen. Via de livestream, denk ik, want ik ga niet ergens op de tribune zitten. Daarvoor is deze uitschakeling te pijnlijk', vertelt verdediger Chris Toonen aan AD/Haagsche Courant.

Er stonden gisteren...

drie wedstrijden op het programma in de Beneliga. Den Haag won dus van Zoetermeer, met 6-3. Nijmegen ging thuis met 3-5 onderuit tegen Herentals en Geleen walste met 1-15 over Tilburg heen.

Lees hier de wedstrijdverslagen van vrijdag >>>

Fotograaf Paul Nicolaassen...

van IJshockeyfoto.nl maakte zoals gebruikelijk weer een mooie serie rondom de wedstrijd tussen Nijmegen en Herentals.

Tijd om toch even...

naar de ranglijst met verliespunten te kijken. Drie teams zijn uitgespeeld, maar er kan nog vanalles gebeuren. De eerste tie-breaker bij een gelijk aantal punten is onderling resultaat. Als er meer ploegen op gelijke hoogte staan, wordt er een onderlinge ranglijst opgemaakt tussen deze teams.

Aantal verliespunten met tussen haakjes de nog te spelen wedstrijden

1. Heerenveen 11 (0)
2. Den Haag 13 (0)
3. Herentals 13 (1)
4. Luik 17 (2)
5. Nijmegen 28 (2)
6. Leuven 30 (1)
7. Geleen 31 (0)
8. Mechelen 33 (1)

Vandaag dus drie..

wedstrijden op het programma in de Beneliga. Leuven rondt zijn campagne af tegen Tilburg, Zoetermeer ontmoet thuis Luik en Nijmegen speelt de uitwedstrijd in Antwerpen. De ontmoeting tussen Zoetermeer en Luik gaat daarbij alleen nog om de eer. Luik is al zeker van de vierde plaats op de ranglijst en Zoetermeer is uitgeschakeld.

Leuven kan nog naar boven kijken en passeert bij winst in reguliere speeltijd ieder geval Geleen. In onderling resultaat is Eaters de bovenliggende partij, waardoor winst in overtime daar niet voldoende voor zou zijn. Tilburg is al uitgeschakeld. Dat geldt ook voor Antwerpen, maar Nijmegen heeft nog altijd zicht op de vijfde plaats van de ranglijst en winst bij Phantoms is daarvoor een vitale stap.

De eerste wedstrijd tussen Tilburg en Leuven was een verrassend spannende ontmoeting. Chiefs won dat duel uiteindelijk met 4-6, mede door twee doelpunten in de slotfase. De wedstrijd begint om 20.00 uur en Hub van Grinsven hanteert de fluit, met Marine Dinant en Thibo Christiaens op de lijnen.

Zoetermeer Panters en Luik Bulldogs beginnen vanavond om 20.15 uur aan hun wedstrijd. Luik won enkele weken geleden het eerste duel met overtuigende cijfers, 6-1. Jessiko Bernard had twee goals en een assist in die ontmoeting. Niki de Herdt is vanavond de scheidsrechter, met Mike Doomen en Dave van Alphen als zijn assistenten.

Ook voor Antwerpen en Nijmegen is het de tweede ontmoeting dit jaar. Devils won begin december in eigen huis met 11-3. Levi Houkes scoorde toen drie keer. De wedstrijd begint om 20.30 uur en staat onder leiding van Ronald Beks, met Arnaud Uyttebroeck en Robin Sels als de linesmen.

Het aantreffen van het coronavirus...

in Tilburg leidde ertoe dat bij de wedstrijd van Tilburg in Hamburg geen handen werden geschud, maar een 'boks' werd gegeven met de handschoenen aan, zo schrijft Brabants Dagblad. Tilburg verloor het duel, ondanks meer schoten op doel, met 3-1. De tweede nederlaag op rij.

Lees hier meer over de wedstrijden van vrijdag >>>

Volgens coach Bo Subr...

was Trappers de betere ploeg in de laatste twee periodes. Hij ziet het verlies als een belangrijk signaal voor de spelersgroep. 'Dit is een goede wake-upcall. We zijn misschien iets te gemakzuchtig geworden', zegt hij in de krant. Tilburg sluit de reguliere competitie morgen af met een thuiswedstrijd tegen Leipzig.