Hannover Indians in actie tegen Tilburg Trappers in 2018
Hannover Indians in actie tegen Tilburg Trappers in 2018 — © Arie Leeuwesteijn

6 november 202007:03

Door Joep Meijsen

Game Day: Trappers gaat beginnen

De gedachten aan alle beperkingen kunnen voor even aan de kant worden geschoven vanavond, want er wordt competitief ijshockey gespeeld. Tilburg Trappers komt voor het eerst in actie in het nieuwe Oberliga-seizoen. In deze Game Day een uitgebreide vooruitblik en natuurlijk aandacht voor andere Nederlanders die in actie komen.

Hannover Indians

Trappers treft in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen een tegenstander die op papier over een interessante selectie beschikt, maar die een matige voorbereiding achter de rug heeft. Oefenwedstrijden tegen Harzer Falken moesten vanwege corona worden afgezegd, wat gelukkig uiteindelijk vals alarm bleek te zijn. Daarna volgden twee krappe nederlagen tegen Hamburg, waarna afgelopen dinsdag met forse cijfers werd verloren van Halle.

Trappers treft in Hannover in ieder geval een oude bekende. Parker Bowles werd eind september aangetrokken als nieuwe import van de club. Bowles speelde de afgelopen jaren in Oostenrijk en Noorwegen en was daarvoor een seizoen succesvol in Tilburg. De andere Canadees in de selectie is de 28-jarige Brett Bulmer, die op het hoogste niveau in Finland speelde, een paar wedstrijden in de DEL en vorig jaar grotendeels actief was op het hoogste niveau in het Verenigd Koninkrijk.

Ten opzichte van vorig jaar is er sowieso veel veranderd bij de club. De twee goalies, de halve Pool David Zabolotny en Lukas Schaffrath komen over van andere clubs uit de Oberliga, waarbij Zabolotny een voormalige Poolse jeugdinternational is. Defensief zijn de 20-jarige talenten Nick Aichinger en Steven Raabe toegevoegd aan een opstelling die bepalende spelers als Stefan Goller en de ervarenAaron Beally en Arnoldas Bosas heeft verloren.

Aanvallend zijn dus de twee imports nieuw, maar ook de jonge halve Nederlander Jan Nijenhuis, vorig jaar in de DEL bij Wolfsburg en Duits jeugdinternational. David Trivellato is een Italiaanse Duitser die uit de jeugd van Berlijn komt en de afgelopen jaren op het vierde niveau speelde. De halve Fin Santeri Ovaska liep vorig jaar op een punt per wedstrijd in de Oberliga SĂĽd. De topscorer van vorig jaar, Branislav Pohanka, is gebleven, net als de vorig jaar goed spelende nu 21-jarige Thore Weyrauch. De club kreeg bovendien kort voor de seizoenstart nog het goede nieuws dat de Duitse-Canadees Michael Burns terugkeert bij de club.

Tilburg Trappers

Tilburg Trappers kampt met eigen uitdagingen richting de start van het seizoen, maar maakte donderdag nog wel bekend dat Giovanni Vogelaar op leenbasis voorlopig de overstap maakt vanuit Den Haag. Het overgrote deel van de selectie van vorig jaar keert verder terug in de opstelling. Het vertrek van topscorer Mitch Bruijsten zal echter zwaar wegen bij de Brabanders.

Met Ties van Soest, vorig jaar actief in de Verenigde Staten en grotendeels opgeleid bij DĂĽsseldorf, wordt een van de grootste Nederlandse ijshockeytalenten toegevoegd aan de selectie. Verder zal Tilburg vooral profiteren van het feit dat de ploeg na al die jaren buitengewoon goed op elkaar ingespeeld is.

Dat komt vooral in coronatijd waarschijnlijk goed van pas, want de beperkingen op trainen in Nederland zijn op dit moment nog erg strikt. Dat zal de komende weken waarschijnlijk ook wel zo blijven, reden voor Trappers om een keer per week naar Duitsland af te reizen om daar een groepstraining af te kunnen werken. Voorlopig lijkt het er ook op dat Tilburg alleen uitwedstrijden kan spelen.

Met alle beperkingen die gelden, is wel duidelijk dat Tilburg Trappers ook dit jaar gewoon een van de topfavorieten is voor het kampioenschap in de Oberliga Nord. Halle en Herne lijken op voorhand twee van de andere clubs die hoge ogen kunnen gooien tijdens het seizoen, maar gezien de gemankeerde voorbereiding van veel clubs en het rare verloop van het seizoen zal de komende weken tijdens de eerste competitierondes moeten blijken hoe de verhoudingen daadwerkelijk liggen.

De wedstrijden in Duitsland moeten vooralsnog zonder publiek worden gespeeld. Dat betekent dat de livestream van Sprade.tv de enige manier is om de wedstrijd te zien.

Nardo Nagtzaam

De andere Nederlander die vandaag aan het nieuwe seizoen begint is Nardo Nagtzaam. De geboren Nijmegenaar komt voor het tweede seizoen op rij uit voor EC Peiting in de Oberliga SĂĽd. Dat een Nederlander een importpositie inneemt bij een Duitse club is best bijzonder. Nagtzaam was goed op schot tijdens de voorbereiding van zijn club en opent het seizoen met een uitwedstrijd bij Memmingen Indians. Peiting eindigde vorig jaar op de zevende plaats in de Oberliga SĂĽd, terwijl Memmingen in de reguliere competitie als eerste eindigde en zijn titelambities voor de hele Oberliga geblokkeerd zag worden door corona. Direct een mooie uitdaging dus voor Nagtzaam en zijn teamgenoten.