5 maart 200600:00

Goede start Grizzlies

In de finale om het kampioenschap van de Eerste Divisie heeft Groningen Grizzlies een flinke tik uitgedeeld aan Zoetermeer Panters. Dankzij een ruime 9-4 zege nam Groningen een voorsprong in de best-of-three-serie. Juha Kaari was met drie goals de grote man vanavond bij de thuisploeg.

Kardinge was stijf uitverkocht voor deze eerste wedstrijd van de finale. Misschien begon Groningen daarom wat zenuwachtig aan de wedstrijd en kwam Zoetermeer na tien minuten op een 0-1 voorsprong via Craig DeBoice. Groningen reageerde echter sterk en binnen een aantal minuten nam de thuisploeg de leiding dankzij goals van Brandon Doria en Juha Kaari. Pascal van Velde verstoorde het Groningse feestje door vlak voor het einde van de eerste periode de ploegen weer op gelijke hoogte te zetten.

In de tweede periode nam Groningen wel afstand van Zoetermeer. Twee goals van Matt Tremblay en een fraaie shorthanded goal van Jacco Borger zorgden voor een riante 5-2 voorsprong. Routinier Marco Kronenburg gaf de Panters toch weer enige hoop door vlak na de goal van Borger de 5-3 binnen te schieten achter goalie Tom Korte.

Voor het begin van de finale zouden weinig mensen hun geld op Zoetermeer hebben gezet. De laatste twee ontmoetingen in de reguliere competitie tussen Zoetermeer en Groningen eindigden in eclatante overwinningen voor de Grizzlies. Gelukkig liet Zoetermeer in deze wedstrijd zien dat ze momenteel beter in vorm steken.

Zoetermeer trachtte in de derde periode met man en macht de achterstand te verkleinen maar zoals zo vaak straf de tegenstander een dergelijke tactiek genadeloos af. Twee uitbraken van Groningen gooiden de wedstrijd dan ook in het slot. Beide treffers werden gescoord door Juha Kaari.

Opvallend kwamen de assists bij beide goals op naam van Reinier Holthof. De jonge Holthof speelt normaal gesproken in het B-team van Groningen.

Enkele minuten voor tijd haalde Zoetermeer goalie Jasper Maassen van het ijs in een ultieme poging om nog in de buurt van de gelijkmaker te komen. Matt Tremblay profiteerde echter al vrij snel van deze situatie en schoot de puck in het lege doel. In de laatste anderhalve minuut scoorde beide teams nog eenmaal waardoor de eindstand op 9-4 werd bepaald.

Aanstaande zaterdag mag Zoetermeer in het eigen Silverdome proberen weer naast Groningen te komen. De eventuele beslissende derde en laatste wedstrijd vindt dan op zondagavond plaats in Groningen.