7 augustus 200600:00

Door [email protected]

Gokken bedreigt NHL

Het gokschandaal dat enkele maanden geleden in Phoenix aan het licht kwam blijft de gemoederen in de NHL bezighouden. Een nieuw boek van een voormalig maffia-lid heeft de discussie weer opnieuw aangewakkerd.

In februari van dit jaar werd een illegaal goksyndicaat ontdekt, waarbij de assistent van Wayne Gretzky betrokken was. Rick Tocchet werd aangeklaagd als Ă©Ă©n van de leidende personen in het syndicaat, terwijl de vrouw van Gretzky weddenschappen bij hem zou hebben afgesloten.

De organisatie zou in een periode van 40 dagen voor ruim 1,7 miljoen aan weddenschappen hebben afgesloten; het gros daarvan rond de Superbowl wedstrijd. Er zou niet op ijshockeywedstrijden zijn gegokt.

Volgens Michael Franzese, een voormalig lid van de New Yorkse maffia, brengt gokken de integriteit van NHL in gevaar. Het maakt dan niet eens uit of er op ijshockey wordt gegokt of niet. En Franzese kan het weten: hij verdiende miljoenen in het illegale gokcircuit.

'Ik heb veel NHL-spelers ontmoet en ze gokken op van alles', zegt Franzese in de Toronto Star. 'Ik denk dat het gewoon een direct gevolg is van hun competitieve inslag. En veel van hen zullen tijdens een seizoen behoorlijke verliezen leiden. Het gaat om veel meer spelers dan we ooit zullen weten.'

Een aantal seizoen geleden gaf Jaromir Jagr toe dat hij een schuld van 500.000 dollar bij een gokkantoor had opgebouwd. Hij had niet op hockeywedstrijden gegokt en werd er ook niet voor berispt. Gokken is niet verboden door de NHL.

Maar kunnen alle spelers zo makkelijk toegeven dat ze een enorme schuld hebben opgebouwd? Ze kunnen het van hun vorstelijke salarissen misschien wel betalen, maar wat zal hun vrouw, accountant of agent zeggen als er zo'n gat in het salaris wordt geslagen? Dan is er altijd nog een andere munteenheid voor handen: inside informatie.

Welke bookie wil niet weten wanneer een backup goalie in het net zal starten? En wat de status van een geblesseerde sterspeler precies is? In het ergste geval kan een goede speler besluiten om zelf een paar wedstrijden minder fanatiek te spelen en dat aan de bookie kenbaar maken.

In tegenstelling tot de NHL hebben andere sportliga's maatregelen genomen om de chanteerbaarheid van hun spelers te voorkomen. De NFL en MLB hebben regels opgesteld waarin het spelers verboden wordt om met gokkantoren en gokkers om te gaan op een manier waarop de liga in diskrediet gebracht kan worden.

In contracten van spelers staat vaak dat ze geen motor mogen rijden, niet mogen skiën en al helemaal niet parachutespringen. Maar diep in de schulden komen bij een wedkantoor is niet expliciet verboden. Als de NHL in toekomst meer grote schandalen wil voorkomen, en de integriteit wil beschermen, wordt het de hoogste tijd dat dit punt hoog op de agenda komt.