26 februari 200600:00

Door Remco

Grizzlies en Panters in finale

De finale van de play-offs in de Eerste Divisie zal gaan tussen Groningen Grizzlies en Zoetermeer Panters. Beide teams wonnen dit weekend de laatste twee wedstrijden in de halve finale. Groningen versloeg Tilburg tweemaal terwijl Utrecht tekort kwam tegen Zoetermeer.

Groningen Ă‚ Tilburg

Net als in Nijmegen waren er vrijdagavond in Tilburg penaltyshots nodig om een winnaar aan te wijzen. Een overtime kon geen beslissing brengen nadat de reguliere speeltijd een 1-1 stand had voortgebracht. Groningen was de betere ploeg en de Groningers scooren ook tweemaal maar niet volgens de scheidsrechtster Debbie Hengst. In de eerste periode schoot David Bartos de puck keurig in het doel maar wel precies door een gapend gat in het net waardoor de puck achter het doel belandde. Zowel de linesmen als Hengst hadden dit niet gezien tot afgrijzen van Bartos.

Zaterdagavond viel de beslissing in een goed gevuld Kardinge. Groningen was behoorlijk gehavend uit de strijd van vrijdagavond gekomen. Allan Wong was dermate geblesseerd dat hij niet mee kon spelen en ook Brandon Doria en Matt Tremblay kampten met lichte blessures. Beide deden echter wel mee hoewel coach Martin de Wilde standby stond in de bank in geval van blessureleed bij de twee sterren. Tilburg moest het doen zonder captain John van Biezen die al enige tijd kampt met een armblessure.

De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd en kreeg meteen kansen via David Bartos en Jacco Borger. Toch duurde het negen minuten alvorens Bjorn van de Put voor het eerste gepasseerd werd. Met een man meer op het ijs speelde Groningen het overtal goed uit, en na een mooie pass van Bartos kon topscorer Matt Tremblay vlak voor van de Put aanleggen en scoren. Vijf minuten later scoorde Danny Kerstholt de 2-0 voor Groningen. Kerstholt kon van dichtbij intikken nadat van de Put een zwak schot van Eefting moest lossen. Twee minuten voor het einde van de eerste periode deed Tilburg eindelijk iets terug. Robbert Maas kreeg vlak daarvoor al een goede kans en bij de tweede kans was het meteen raak. Onur Mete profiteerde van onoplettendheid in de Groningse defensie.

De tweede periode bleek later noodlottig te zijn voor Tilburg. Groningen scoorde maar liefst vijfmaal in deze periode terwijl alleen Joep Andries wist te scoren voor de Trappers. De goals van Groningen kwamen van Brandon Doria, Jacco Borger, Kevin Kuiper en Matt Tremblay. De goal van Doria was de mooiste van de avond. Doria pikte de puck op in het eigen verdedigingsvak, tikte de puck tegen de boarding en voorbij de tegenstander en kon daarna alleen op het Tilburgse doel afschaatsen. Met een laag schot in de lange hoek liet Doria van de Put kansloos. Diezelfde van de Put werd na de zesde treffer gewisseld voor de talentvolle Ian Meierdres die door velen wordt getipt als de uiteindelijke opvolger van Martin Trommelen in de hoofdmacht van de Tilburgers.

Meierdres werd in de derde periode niet gepasseerd en ook zijn collega Tom Korte hield het doel schoon zodat Groningen met 6-2 wist te winnen. De coach van Groningen Martin de Wilde was blij met het resultaat maar maakte ook een compliment naar de tegenstander. De Wilde: 'Het is knap wat Tilburg met al die jonge gasten heeft neergezet dit jaar. Dat Tilburg het ons zo lastig heeft gemaakt, daar kan ik alleen maar veel respect voor hebben. Tenslotte hebben wij vijf imports rondlopen en spelen zij met Nederlandse jongens van tussen de 16 en 24 jaar. Ik denk dat de overwinning vanavond te danken is aan ons sterk begin. We probeerde Tilburg te overdonderen en ze niet de kans te geven om te blijven aanhaken. De reeks van goals in de tweede periode was precies wat we nodig hadden'.

Zoetermeer - Utrecht

Zoetermeer won vrijdagavond in eigen huis van Utrecht met 5-2 en trok daarmee de stand gelijk in de best-of-three serie. Utrecht kwam op voorsprong dankzij een powerplaygoal van Michal Rybar. De oud-speler van Den Bosch wist na een scrimmage de puck achter Jasper Maassen te schieten. Enkele minuten later scoorde Manitas Demelinne de gelijkmaker op aangeven van Craig Deboice. Utrecht had een licht overwicht aan het einde van de eerste periode en aan het begin van de tweede periode. Dit resulteerde in een aantal kansen voor de Dragons maar die gingen hier niet zorgvuldig mee om. Een powerplay bracht uiteindelijk toch weer een voorsprong voor de gasten. Ditmaal was het Jamie Molendyk die de stand op 1-2 zette.

Daarna was het tijd voor de Panters. Nog voor het einde van de periode scoorde de broers Demelinne beide eenmaal en bogen daarmee de achterstand om in een krappe 3-2 voorsprong. De zege werd in het laatste bedrijf veilig gesteld door Bas de Haan en een shorthanded goal van Jeroen Admiraal. Utrecht was machteloos om de aansluiting te forceren.

Ook in de derde wedstrijd was Zoetermeer oppermachtig. Na een minuut spelen kwamen de Panters al op voorsprong in Overvecht. Wie anders dan Manitas Demelinne brak de ban voor zijn ploeg. Panters liep in de eerste periode al uit naar een 0-4 voorsprong die zij ook niet meer uit handen gaven. In het restant van de wedstrijd werd niet meer gescoord.

De finale zal dus gaan tussen Zoetermeer en Groningen. Waarschijnlijk wordt de eerste wedstrijd a.s. zaterdag 4 maart gespeeld in Groningen.