16 december 200400:00

Door Joep Meijsen

Groeneveld bij Verdun

Ex-Amsterdam-goalie Phil Groeneveld heeft een nieuwe club gevonden. De international heeft inmiddels al enkele keren het doel verdedigd van Les Dragons de Verdun, een team uit de senior North American Hockey League, een liga met vooral teams uit Quebec.

Bij Les Dragons de Verdun, een team uit een voorstad van Montreal, treft Groeneveld op een oude Bulldogs-bekende. Zijn oud-teamgenoot Wes Swinson speelt bij hetzelfde team. De nationale doelman van Nederland is echter net te laat voor een andere oud-bekende. Ex-Amsterdam-aanvaller Paul Vincent is net door het team weggestuurd. Hij is voor 'future considerations' naar een team in Quebec City gestuurd, maar is inmiddels alweer in een andere profliga in Noord-Amerika opgedoken.

De NAHL is voorgekomen uit de Quebec Major Senior Hockey League, vorig jaar officieel nog een amateur-liga. In werkelijkheid worden er echter forse salarissen betaald en de liga dit jaar 'uit de kast gekomen' als profliga. Nu er geen NHL-ijshockey is, trekt de liga recordaantallen toeschouwers. Verdun speelt zelfs verschillende wedstrijden tegen lokale rivalen in het stadion van de Montreal Canadiens, het Bell Centre.

Het niveau in de liga is behoorlijk hoog. Zo heeft vrijwel ieder team wel spelers die in de NHL hebben gespeeld, terwijl de meeste andere spelers wel ervaring hebben in de Amerikaanse minor leagues, in Europese profliga's of de beste juniorencompetities in Canada. Ieder team beschikt ook over een aantal goons. Iedere wedstrijd biedt wel een paar bokspartijen.

Voor de Nederlandse fans is er nog een bekende naam in de opstelling van Verdun. Stefan Simoes speelde in het verleden een seizoen in Utrecht en een korte periode voor Heerenveen. Groeneveld zat tot nu toe twee wedstrijden op de bank en speelde er eentje bij Verdun. Deze wedstrijd sloot hij af als winnende goalie.