Div rip harry loos 2012

28 juni 201208:54

Door Joep Meijsen

Harry Loos (61) overleden

Het Geleense ijshockeyicoon Harry Loos is op 61-jarige leeftijd overleden. Harry diende het ijshockey in Geleen in vele functies en is de vader van oud-internationals Honoré en Maarten.

Harry was al langere tijd ziek, maar hij zette zich bijna tot het einde in voor het ijshockey in Geleen. Daarbij was hij de laatste jaren vooral betrokken bij de jeugdafdeling van de Limburgse ijshockeyclub. Hij was echter ook aanwezig bij wedstrijden in de serie afgelopen voorjaar waarin Geleen de eerste landstitel in de geschiedenis van de club wist te veroveren.

Loos, in het dagelijks leven bloemenverkoper op de markt, raakte in 1968 verslingerd aan ijshockey bij de opening van de ijshal aan de Kummenaedestraat in Geleen. Hij ging al snel een rol spelen in de supportersvereniging en toonde zich al snel iemand die zich met hart en ziel wilde inzetten voor de sport. Hij speelde zelf op recreatieniveau als goalie, was actief als coach bij de jeugd- en seniorenteams van Geleen en als teammanager voor het eerste team.

Loos was enorm trots ook op zijn ijshockeyende kinderen, waarvan doelman Honoré en forward Maarten natuurlijk het bekendst zijn. In 2001 moest Loos vanwege hartproblemen veel van zijn activiteiten voor het ijshockey op een lager pitje zetten. Maar het ijshockeyvuur bleef in hem branden en met het organiseren van drie tours naar Canada in de afgelopen jaren droeg hij bij aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie Geleense jeugdspelers.

Ook nam hij weer plaats in het jeugdbestuur van de club en bleef hij als coach voor diverse teams actief. Zijn bekendheid bleef ook niet beperkt tot Limburg. In de jaren dat zijn zoon Honoré in Nijmegen speelde bouwde hij daar een brede kring van kennissen op en ook op alle andere ijsbanen in Nederland was hij een altijd welkome gast.

Ook internationaal had hij zijn netwerk. ‘Aan de andere kant van de wereld weten ze mij nog altijd te vinden. Ik ben al zeventien jaar geen manager meer, toch bellen mij een paar keer per jaar of ik misschien nog wat kan regelen. Als een speler goed is, bied ik hem aan bij Eaters. Dat krijgt de eerste keus’, zei hij een jaar geleden nog in dagblad De Limburger.

Op de magische datum 10-10-10 trad Loos nog in het huwelijk met Audrey Corpeleijn. Het huwelijk werd persoonlijk ingezegend door de Geleense burgemeester Hans Lurvink. Vorig jaar werd hij op de jaarvergadering door de Nederlandse IJshockeybond uitgeroepen tot Lid van Verdienste, vanwege zijn inzet voor de ijshockeysport.

De redactie van IJshockey.com heeft Harry Loos in de loop der jaren leren kennen als een man bij wie de liefde voor de ijshockeysport door de aderen stroomt. Altijd vriendelijk en met een duidelijke eigen mening. We wensen zijn echtgenote, zijn kinderen en alle vrienden en kennissen van Harry Loos heel veel sterkte met de verwerking van het verlies.

In Glanerbrook ligt er vanaf 11.00 uur vandaag een condoleanceregister. Dit register verhuist zaterdag 30 juni naar de weekmarkt naar de stand van Bloemenhandel Honoré en Maarten Loos.

Met dank aan Eaters.nl en dagblad De Limburger